Antena 3 CNN Actualitate Fost director în Ministerul Transporturilor şi patronul unei firme, arestaţi în scandalul gripei aviare din 2006

Fost director în Ministerul Transporturilor şi patronul unei firme, arestaţi în scandalul gripei aviare din 2006

Fost director în Ministerul Transporturilor şi patronul unei firme, arestaţi în scandalul gripei aviare din 2006
Sursa foto: Foto: Mediafax
12 Dec 2010   •   15:41

Se fac primele arestări în urma scandalului iscat de gripa aviară în România. Fostul director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din Ministerul Transporturilor şi patronul unei firme care s-a ocupat de dezinfecţie au fost arestaţi pentru 29 de zile. Cei doi au încasat ilegal cele mai mari fonduri în timpul gripei aviare din 2006.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis, duminică, arestarea preventivă pentru 29 de zile a fostului director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, Victor Butean şi a administratorului SC LUMI SRL Iaşi, Tonel Ursachi, ambii acuzaţi de fapte de corupţie în cazul atribuirii măsurilor de dezinfecţie pe perioada instalării gripei aviare în România.
  
CAB a admis recursul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia din 11 decembrie a Tribunalului Bucureşti care luase măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea Bucureşti faţă de Victor Butean şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Tonel Ursachi.

 


Potrivit Mediafax, din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că, în perioada octombrie 2005-martie 2006, în contextul apariţiei gripei aviare în România, Victor Butean, având atribuţii directe de control asupra operaţiunilor de dezinfecţie desfăşurate de Ministerul Transporturilor în unele puncte rutiere şi feroviare, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, care a acţionat astfel încât firma Lumi SRL, aparţinând lui Tonel Ursachi, să obţină, în mod nelegal contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie.
   
Contractele au fost atribuite în condiţiile în care SC Lumi SRL nu putea să presteze astfel de activităţi, întrucât la acea dată avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. Activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante. 
   
Potrivit procurorilor, deşi nu a prestat niciun fel de activităţi, firma Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ şase milioane euro.
   
Pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma Lumi SRL, atât în obţinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada septembrie 2005 - septembrie 2006, Victor Butean a primit de la Tonel Ursachi, direct sau indirect, 60.420 de lei, adică aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioadă, se mai arată în documentul procurorilor.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close