Antena 3 CNN Actualitate În România apar sute de biserici anual. Vezi reacţia bisericii, după materialul filmat cu camera ascunsă

În România apar sute de biserici anual. Vezi reacţia bisericii, după materialul filmat cu camera ascunsă

În România apar sute de biserici anual. Vezi reacţia bisericii, după materialul filmat cu camera ascunsă
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    06 Sep 2012   •   23:45

Reprezentanţii Patriarhiei Române au refuzat iniţial să-şi spună punctul de vedere după difuzarea materialului din Observator - potrivit căruia un călugăr a refuzat un om care avea o problemă, pe motiv că nu îl poate ajuta - însă mai marii Bisericii au dat un comunicat de presă.

Reprezentanţii Patriarhiei au declarat joi că, anul trecut, au cheltuit peste 54 de milioane de lei pentru acte filantropice, bani care au ajus la cele 700 de instituţii sociale. Aşa că e firesc ca Biserica să fie scutită de plata impozitelor, spun ei.

În acelaşi timp, Patriarhia spune că statul s-a angajat să suporte aproape 60% din cheltuielile salariale ale preoţilor.  Aşa se face că, în fiecare an, de la bugetul de stat plecă milioane de lei către culte.

Cât despre cazul părintelui Bondarici, Patriarhia nu se împotriveşte comerţului cu terenurile Bisericii. Banii, respectiv cei 160.000 de euro, cât ne-a cerut preotul pe teren, ar urma să fie folosiţi pentru o construi o capelă.

"În anul 2011, Biserica Ortodoxă Română a cheltuit peste 54.000.000 lei pentru susţinerea celor aproximativ 700 de instituţii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate (...). Este o obligaţie asumată de statul român după secularizarea averilor bisericeşti de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza în anul 1863, când Biserica a fost deposedată de mijloacele ei de întreţinere. (...) Mai menţionăm faptul că sprijinul financiar acordat de statul român tuturor Cultelor religioase recunoscute din România reprezintă anual doar 0,4% din PIB"

"Parohia Mărgineni şi-a obţinut în instanţă, după 18 ani de procese, dreptul de proprietate asupra unui teren de care a fost deposedată abuziv după anul 1990. Cu acordul Consiliului parohial şi al Arhiepiscopiei Romanului, parohia intenţionează să vândă 2.300 mp de teren, iar cu banii obţinuţi să construiască o capelă mortuară atât de necesară pentru cele aproximativ 200 de familii ale localităţii", se arată în comunicatul bisericii.

Citiţi şi România. În fiecare an apar 200 de biserici, iar la fiecare trei zile dispare o şcoală








×
Subiecte în articol: biserica bani preoti
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close