Antena 3 CNN Actualitate În urmă cu 23 de ani, în România se ridica primul oraş LIBER de comunism. Sute de oameni au plătit cu viaţa pentru asta

În urmă cu 23 de ani, în România se ridica primul oraş LIBER de comunism. Sute de oameni au plătit cu viaţa pentru asta

În urmă cu 23 de ani, în România se ridica primul oraş LIBER de comunism. Sute de oameni au plătit cu viaţa pentru asta
de O.P.    |    20 Dec 2012   •   07:40

20 decembrie 1989 a fost a cincea zi în care timişorenii au ieşit în stradă. Încă de dimineaţă, coloane de muncitori din întreprinderile oraşului s-au îndreptat spre Piaţa Operei.

Erau în jur de 100.000-150.000 de manifestanţi. În jurul orei 11,00 generalul Ştefan Guşe a ordonat retragerea tehnicii de luptă în cazărmi şi interzicerea folosirii armamentului din dotare. 

În jurul orei 13,00 coloanele de manifestanţi au ajuns în Piaţa Operei, iar militarii au fraternizat cu ei. O oră mai târziu, militarilor li s-a ordonat să se retragă în cazărmi. Astfel, Timişoara a devenit primul oraş liber al României.

La Comitetul judeţean PCR, o delegaţie a revoluţionarilor, constituită ad-hoc, le-a cerut lui Constantin Dăscălescu şi lui Emil Bobu, veniţi de la Bucureşti, destituirea lui Ceauşescu, dizolvarea guvernului, eliberarea arestaţilor, redarea către familii a trupurilor celor ucişi în zilele anterioare. Sub presiunea mulţimii, o parte a revendicărilor sunt acceptate.

Seara, Nicolae Ceauşescu, întors din vizita efectuată în Iran, apare la postul de televiziune şi califică evenimentele de la Timişoara ca fiind opera unor huligani, elemente  antinaţionale şi teroriste.

Pe 20 decembrie, oamenii au ieşit în stradă şi la Arad şi Lugoj. Au primit la fel ca timişorenii, gloanţe.



×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close