Antena 3 CNN Actualitate Ministrul Gabriela Szabo a lansat Programul de Tabere ARC pentru românii de pretutindeni la Sulina

Ministrul Gabriela Szabo a lansat Programul de Tabere ARC pentru românii de pretutindeni la Sulina

Ministrul Gabriela Szabo a lansat Programul de Tabere ARC pentru românii de pretutindeni la Sulina
30 Iun 2015   •   14:16

Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, a lansat marți, la Sulina, Programul de Tabere ARC destinat elevilor și tinerilor români din afara granițelor, scrie Agerpres.
 
ă trăiți la maximum clipele pe care le veți petrece aici, în Sulina, să luați cu voi amintirile cele mai frumoase de aici și să nu uitați că noi, cei care trăim în România, suntem mereu cu gândul alături de voi', a declarat ministrul Szabo.

La eveniment au participat reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, ai Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, ai Institutului Cultural Român și ai autorități județene tulcene, fiind transmise mesajele președintelui și respectiv al premierului României, urmate de un moment artistic susținut de un ansamblu folcloric din Republica Moldova.

'Particip la această tabără pentru a treia oară, după ce am fost selectat pe baza rezultatelor școlare. Marea și comunitatea îmi plac cel mai mult aici, în Sulina, și din acest motiv mă voi întoarce, dacă voi avea posibilitatea', a afirmat Attila Fazekas, în vârstă de 18 ani, din Ungaria.

De asemenea, profesoara Romanța Vărădean din Serbia a declarat că aceste tabere au rezultate concrete nu doar pentru elevi, ci și pentru dascăli. 'Aceste tabere au efecte concrete și pentru profesori, nu doar pentru elevi. Eu, de exemplu, mă ocup de teatru, public poezie, proză și acum mă gândesc la folclor pentru că acești copii m-au inspirat', a declarat profesoara Romanța Vărădean.

Programul ARC a fost inițiat în anii 1990, iar în perioada 2009-2014, s-a derulat în colaborare cu Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret. În cadrul acestui program au fost organizate tabere la care au participat anual aproximativ 2.000 de etnici români din afara granițelor.

Pe parcursul seriilor de câte șapte zile pe care tinerii le vor petrece în Sulina, ei vor participa la diverse acțiuni organizate cu scopul de a aprofunda cunoștințele de cultură și civilizație românească.

Până în prezent, Programul ARC a reunit elevi, tineri, studenți și profesori însoțitori români din țările aflate în jurul granițelor, dar și din Italia, Grecia, Canada, Orientul Mijlociu și Africa.

Anul acesta, potrivit directorului Direcției Județene pentru Tineret și Sport, Liviu Urlih, tabăra din Sulina găzduiește în perioada iunie-august peste 1.100 de tineri din diferite țări. 'Mă bucur că mulți tinerii care au trecut prin Sulina identifică Programul ARC cu tabăra din Sulina. Este o satisfacție a muncii noastre, în fapt', a afirmat directorul DJTS.

Pe lângă acțiunile cultural-artistice, participanții la taberele din cel mai estic oraș al Uniunii Europene se vor putea întrece și în competiții sportive, organizatorii oferindu-le și excursii în Delta Dunării și focuri de tabără pe malul Mării Negre.

Tabăra din orașul Sulina este singura din județul Tulcea care funcționează la capacitate maximă pe perioada sezonului estival. Construită în perioada anilor 1970-1980, tabăra de agrement are o capacitate de 220 de locuri, este singura administrată de DJTS și este considerată de reprezentanții MTS una dintre cele mai moderne, după investițiile realizate în urmă cu aproape patru ani.

×
Parteneri
Un nou val de aer rece va traversa România
x close