Antena 3 CNN Actualitate Prima "tranşă" de romi expulzaţi din Franţa soseşte în România. Peste 370 vor ajunge până pe 26 august (VIDEO)

Prima "tranşă" de romi expulzaţi din Franţa soseşte în România. Peste 370 vor ajunge până pe 26 august (VIDEO)

Prima "tranşă" de romi expulzaţi din Franţa soseşte în România. Peste 370 vor ajunge până pe 26 august (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Intact Images
19 Aug 2010   •   10:40

Peste 370 de romi expulzaţi din Franţa vor ajunge în ţară. Primul avion cu 80 de persoane va sosi în România după-amiază. Romii spun însă că nu au de gând să rămână în ţară şi se vor întoarce înapoi în Franţa cu prima ocazie. Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat că în ceea ce priveşte această problemă, Franţa nu trebuie să recurgă la ameninţări la adresa României.

Peste 370 de romi vor sosi din Franţa până pe 26 august. Fiecare expulzat va primi din partea statului francez câte 300 de euro, plus încă 100 de euro pentru fiecare copil. Imigranţii ilegali care vor primi ajutorul de repatriere vor fi trecuţi într-o bază de date pentru a nu cere bani de mai multe ori.

În Franţa, romii se pregătesc de plecare. Până atunci, 70 dintre ei au fost adăpostiţi în sala de sport a unei şcoli. Oamenii susţin însă că vor refuza banii şi se vor întoarce în Franţa dacă autorităţile îi aduc în România.

Problema romilor încinge relaţiile dintre Franţa şi România. Ministrul de Externe Teodor Baconschi a răspuns la RFI declaraţiei secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche. Oficialul francez a propus, cu câteva săptămâni în urmă, ca România să nu poată adera la spaţiul Schengen dacă nu ezolvă, mai întâi, problemele pe care etnia romă le produce în Europa.

Reacţia lui Baconschi vine şi după ce ministrul francez de Interne a anunţat că romii infractori vor fi expulzaţi imediat în statele de origine.

Problema expulzării romilor către România şi Bulgaria a fost comentată şi de oficialii Comisiei Europeane. Aceştia spun că urmăresc cu atenţie situaţia şi că Franţa trebuie să respecte regulile cu privire la protecţia cetăţenilor europeni.



Antena 3

×
Subiecte în articol: romi Franta România
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close