Antena 3 CNN Actualitate Primii romi repatriaţi au ajuns în România: "O să plecăm iar, ce să faci în jegul ăsta?" (VIDEO)

Primii romi repatriaţi au ajuns în România: "O să plecăm iar, ce să faci în jegul ăsta?" (VIDEO)

Primii romi repatriaţi au ajuns în România: "O să plecăm iar, ce să faci în jegul ăsta?" (VIDEO)
Sursa foto: Foto: Antena 3
19 Aug 2010   •   19:26

Primii romi repatriaţi voluntar din Franţa au ajuns deja în ţară. 61 de persoane au ajuns pe aeroportul din Băneasa, iar 14 la Otopeni. Vineri vor ajunge în Timişoara alţi 132 de oameni.

Primul val de romi a ajuns joi după amiază în România. Deşi au primit bani de la autorităţile franceze pentru repatrierea voluntară, romii nici nu vor să audă de şederea în România. Oamenii se plâng de condiţiile din ţară şi spun că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a se întoarce înapoi în Franţa.

Reprezentanţii romilor spun că oamenii nici nu ar avea motive pentru care să vrea să stea în România. Potrivit acestor, mulţi nu au acte sau case şi nu îşi pot găsi un loc de muncă.

"O să plecăm cu siguranţă, că aici n-avem ce să facem. Aici furăm, aici ce să facem în jegul ăsta?", a spus unul dintre romii întorşi în ţară.

Reprezentanţii romilor spun că vinovaţi pentru situaţia în care s-a ajuns sunt guvernanţii, care nu au avut o politică pentru integrarea lor în societate.

?Guvernul nu are fonduri pentru a le transfera în alt stat să ajute la această problemă? a spus însă Ministrul Internelor, Vasile Blaga.

Preşedintele Traian Băsescu spune că România va colabora cu Franţa în problema romilor. Pe de altă parte, Comisia Europeană le-a atras francezilor atenţia, încă o dată, că drepturile romilor trebuie respectate.

Potrivit Ministerului afacerilor externe de la Bucureşti, 412 romi vor sosi din Franţa până la jumătatea lunii viitoare. Ministrul de interne de la Paris a declarat că 51 de tabere ilegale au fost desfiinţate în această vară iar obiectivul este de a repatria 700 de romi din Bulgaria si România în următoarele luni.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: romi repatriere Franta România
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close