Antena 3 CNN Actualitate Programul Casa Verde se relansează

Programul Casa Verde se relansează

Programul Casa Verde se relansează
01 Iun 2010   •   21:16

Dacă majorarea facturilor la întreţinere ne îngrijorează tot mai mult, avem şi o veste bună. Se relansează Casa Verde. Programul demarează la sfârşitul lunii iunie, însă nu sunt incluse şi turbinele eolinene. Statul va deconta sume fixe deja stabilite.

Pentru o casă în care vor locui 3 - 4 persoane avem nevoie de o investiţie de aproximativ patru mii de euro, ca să ne reducem substanţial facturile. Spre exemplu, la o casă de 100 mp, sunt necesare cel mult patru panouri solare, care ar costa aproximativ 12.000 de lei şi care ar face ca facturile să scadă la jumătate. Numai pentru apă caldă, o familie ar economisi o sută de lei, în fiecare lună.

Noua formă a programului Casa Verde nu mai subvenţionează 70 la sută din lucrare, ci a stabilit sume fixe pentru sistemele montate. Ministerul va acorda 3.000 de lei pentru centrale care funcţionează cu peleţi, pentru panouri solare, maxim 6.000 de lei şi pentru pompe de căldură 8.000 de lei.



A dispărut şi lista distribuitorilor autorizaţi. Fiecare proprietar este rensponsabil pentru lucrarea lui. ?Dosarele vor fi înregistrate în ordinea depunerii criteriul va fi: primul venit primul servit. Fondurile vor fi decontate la sfârşitul lucrărilor, pe baza unei cereri şi a unor facturi justificative?, a declarat László Borbély, ministrul Mediului şi Pădurilor.

Pompele de căldură sunt ideale pentru încălzirea prin pardoseală, spun specialiştii, iar centralele cu peleţi sunt cele mai ieftine şi eficiente, dacă vrem şi apă caldă şi căldură.

Observator

×
Subiecte în articol: panouri solare
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close