Antena 3 CNN Actualitate Radiaţiile ultraviolete, un pericol pentru care autorităţile nu emit atenţionări

Radiaţiile ultraviolete, un pericol pentru care autorităţile nu emit atenţionări

Radiaţiile ultraviolete, un pericol pentru care autorităţile nu emit atenţionări
07 Iul 2009   •   00:00

Canicula nu mai e demult singurul lucru de care trebuie să ne ferim vara. Radiaţiile ultraviolete ne pot face şi mai rău. În timp ce europenii emit de ani buni alerte de radiaţii, în România despre acest pericol se vorbeşte abia de o săptamână. Există o hartă zilnică a nivelului de radiaţii, însă doar autorităţile ştiu de ea.

Soarele arde, şi arde din ce în ce mai rău. Dar cuptorul în care ne coacem în fiecare zi nu e unul obişnuit, doar cu temperaturi caniculare. Razele ultraviolete ne afectează fără să ştim. Iar de la un an la altul, ele cresc în intensitate.

Soarele trimte radiaţiile către pământ. UVA, UVB şi UVC. Unele sunt oprite în atmosferă, altele ard pielea. Pe o scară de la 1 la 11, radiaţii din ţara noastră sunt aproape de 8. Iar subţierea stratului de ozon a creat o Românie portocalie. În ţările vecine e mai rău. Sunt acoperite de roşu, ceea ce înseamnă că alerta se apropie de maximum.

?O scădere cu 1 la sută a stratului de ozon duce la o creştere cu 2 la suta a cazurilor de cancer la piele?, a declarat Florentina Zaharia, medic dermatolog.

La mare e şi periculos faţă de oraşe. Nisipul şi apa reflectă razele. Suntem bombardaţi cu niveluri duble de ultraviolete. În miezul zilei, doar umbra şi cremele de protecţie ne păzesc de arsuri.

Luni, indicele cel mai mic de radiaţii era la Satu-Mare, 7, pe când cel mai mare, de 7.9 la Braşov, Constanţa şi Mangalia.

?Toate persoanele ar trebui să folosească la primele expuneri la razele ultraviolete creme cu factor de protectie 50 în primele zile, după care 20, 30?, a spus doctorul Florentina Zaharia.

Cu sau fără o hartă a radiaţiilor, nimic nu pare a se schimba în România. Până acum, nu a fost emisă niciodată vreo avertizare asemănătoare celor de inundaţii sau vijelii. Asta spre deosebire de Ungaria, unde pe 15 iunie activităţile în aer liber au fost oprite ca urmare a creşterii nivelului de ultraviolete.

Observator

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close