Antena 3 CNN Actualitate Reforma BOLNAVĂ a Sănătăţii: dacă eşti demnitar, internarea în spital e GRATUITĂ. Dacă eşti om de rând, ţi se cere şi pielea de pe tine

Reforma BOLNAVĂ a Sănătăţii: dacă eşti demnitar, internarea în spital e GRATUITĂ. Dacă eşti om de rând, ţi se cere şi pielea de pe tine

Reforma BOLNAVĂ a Sănătăţii: dacă eşti demnitar, internarea în spital e GRATUITĂ. Dacă eşti om de rând, ţi se cere şi pielea de pe tine
de O.P.    |    04 Apr 2013   •   12:55

În ochii statului român, sănătatea nu are preţ. În ultimii 23, am învăţat că un serviciu medical poate costa oricât. Dacă eşti demnitar, o internare la Elias e gratuită.

Dacă eşti „băiat deştept”, dai banul şi ai rezerva ta într-un spital privat. Iar dacă eşti ca majoritatea, cu bani drămuiţi de la un salariu la altul, atunci ai intrat în cercul exclusivist al celor care plătesc contribuţii sociale, medicamente şi şpăgi pentru a avea parte de ceea ce li s-ar cuveni de drept.

Calculele Income Magazine arată că, dacă plecăm de la cei trei factori enumeraţi, plătim în medie 100 de euro pe lună pentru servicii demne de o ţară din lumea a treia. Acest scenariu ar putea dispărea odată cu implementarea proiectului privind reforma sănătăţii. Deşi nu este perfect, acesta reprezintă un mare pas înainte faţă de ceea ce avem acum.

Gândit iniţial ca un model echitabil pentru sistemul public, privat şi mai ales pacient, acesta riscă să fie redus acum la un singur principiu: statul ia totul.

Pusă în dezbatere publică în vara anului 2012, Legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului de sănătate din România oferă pacientului două mari prerogative: de a alege atât asigurătorul cât şi furnizorul de servicii medicale, dar şi de a opta pentru un pachet facultativ de servicii, în funcţie de nevoile medicale şi de disponibilităţi.

Mai multe despre "Reforma bolnavă a Sănătăţii", pe www.incomemagazine.ro

×
Subiecte în articol: sistem sanitar
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close