Antena 3 CNN Actualitate România şi-a dublat salariul minim în ultimii 7 ani, dar, ne situăm pe penultima poziţie în topul veniturilor din U.E.

România şi-a dublat salariul minim în ultimii 7 ani, dar, ne situăm pe penultima poziţie în topul veniturilor din U.E.

România şi-a dublat salariul minim în ultimii 7 ani, dar, ne situăm pe penultima poziţie în topul veniturilor din U.E.
28 Feb 2015   •   10:31

România şi-a dublat salariul minim în ultimii 7 ani, dar, cu toate acestea, ne situăm pe penultima poziţie în topul veniturilor din Uniunea Europeană. Mai prost decât noi stau Bulgarii, cu un decalaj şi mai mare între majorări şi valoarea venitului. Însă, de departe, cea mai nefericită situaţie este în Grecia, aceasta fiind singura ţară europeană unde salariile minime au scăzut. Colega mea Bianca Voinea ştie cum arată clasamentul şi ne arată imediat unde se situează România.

În perioada 2008-2015 România a urcat în topul celor mai mari creşteri salariale, deşi din punct de vedere valoric cifrele nu arată deloc bine. Cu un salariu minim de 218 euro pe lună, România se află la coada clasamentului când vine vorba de veniturile minime garantate la nivelul Uniunii Europene. Încasăm doar 34 de euro în plus faţă de vecinii bulgari, care sunt codaşii topului. În situaţii simiare nouă se mai află Lituania, Cehia şi Ungaria, unde salariul minim nu depăşeşte 333 de euro pe lună. (CG2) Paradoxal însă, tot aceste ţări sunt şi cele în care s-au înregistrat cele mai mari creşteri salariale din ultimii 7 ani. De exemplu, în Bulgaria majorarea a fost de 64%, în Slovacia de 58 de procente, iar în România şi Letonia de 57%. Un caz excepţional este însă Grecia, unde veniturile s-au diminuat cu 13%, fiind de altfel şi singura ţară în care s-au înregistrat reduceri. (CG3) Cele mai mari salarii minime au rămas în continuare în state precum Luxemburg, Irlanda, Belgia sau Olanda, unde valorile variază între 1.400 şi aproape 2.000 de euro pe lună.

×
Subiecte în articol: salariu România top venituri
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close