Antena 3 CNN Actualitate Subiectiv. Cazul Şova ajunge pe masa CCR. Augustin Zegrean: CC poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Senatului

Subiectiv. Cazul Şova ajunge pe masa CCR. Augustin Zegrean: CC poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Senatului

Subiectiv. Cazul Şova ajunge pe masa CCR. Augustin Zegrean: CC poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Senatului
Sursa foto: Foto: Agerpres
26 Mar 2015   •   20:59

Curtea Constituţională poate fi sesizată şi pentru lipsa unei hotărâri a Parlamentului, a declarat, joi, a declarat preşedintele CC, Augustin Zegrean.

Zegrean a spus că este dreptul parlamentarilor să admită sau să respingă o cerere, precizând că textul Constituţiei prevalează în faţa celorlalte legi.

"Până la urmă, este dreptul lor să o facă, să admită sau să respingă, pentru că este o cerere, şi la o cerere trebuie să dai un răspuns. Dacă nu ar putea să le respingă, atunci cu ce rost ar mai cere (...). Spiritul ar trebui să fie Constituţia, legile şi celelalte", a spus Augustin Zegrean.

Întrebat cum comentează faptul că miercuri, în plenul Senatului, la votul în cazul lui Dan Şova, nu ar fi prevalat Constituţia în faţa altor legi, Zegrean a spus că nu poate să spună nimic pentru că va fi o sesizare a CC despre această situaţie şi ar însemna să se antepronunţe.

"Eu nu am fost acolo, eu sunt aici, la noi este aşa. Nu pot să spun că au încălcat Constituţia, pentru că sunt sigur că vor ajunge la noi cu povestea asta şi atunci nu am cum să mă pronunţ de acum", a adăugat Zegrean.

Întrebat dacă a fost încălcată Constituţia prin faptul că, după votul din plenul Senatului, nu a fost adoptată o horărâre, ci a rămas doar procesul verbal de numărare a voturilor, prin care s-a constatat că cererea DNA în cazul lui Şova a fost respinsă, Zegrean a spus că CC va da un răspuns atunci când va fi sesizată cu această situaţie.

"Nu pot să spun dacă este o încălcare sau nu, pentru că am înţeles că vor să vină la noi să ne întrebe şi, dacă vă spun acum, veniţi apoi şi spuneţi că m-am antepronunţat. Părerea mea chiar nu contează, noi suntem nouă aici. Eu nu sunt şeful Curţii Constituţionale, sunt preşedintele Curţii Constituţionale, nu pot să dispun nimănui să voteze într-un fel sau altul. (...) De data asta nu vă pot spune, pentru că am văzut aseară că va fi sesizată Curtea. Vom da un răspuns când vom fi sesizaţi", a mai spus Zegrean.

Informaţiile au fost prezentate şi comentate în emisiunea Subiectiv.

 

 

×
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close