Antena 3 CNN Actualitate Torsten Sevecke, unul dintre edilii Hamburgului: Împreună cu primarul Negoiţă vrem să implementăm spiritul german în Sectorul 3

Torsten Sevecke, unul dintre edilii Hamburgului: Împreună cu primarul Negoiţă vrem să implementăm spiritul german în Sectorul 3

Torsten Sevecke, unul dintre edilii Hamburgului: Împreună cu primarul Negoiţă vrem să implementăm spiritul german în Sectorul 3
13 Feb 2015   •   09:47

Miercuri, 18 februarie, Sectorul 3 va primi o vizită importantă. La Bucureşti va sosi Torsten Sevecke, administratorul unuia dintre cele şapte sectoare care compun oraşul Hamburg din Germania, respectiv sectorul numit Hamburg-Eimsbüttel.

Sevecke a mai fost şi în trecut în România, fiind principalul colaborator extern care lucrează cu Primăria Sectorului 3 în vederea desfăşurării unui amplu proiect de modernizare şi eficientizare administrativă. Contactat de noi, edilul a răspuns unei serii de întrebări înainte de venirea sa în România.

Domnule Sevecke, care este motivul pentru care aţi hotărât să sprijiniţi Primăria Sectorului 3 în efortul de reformă administrativă?

Există mai multe motive pentru care am hotărât să fac acest lucru. În primul rând, pentru că am fost pur şi simplu abordat pentru acest proiect. Este un gest de mare curaj, ca primar, să doreşti să realizezi o reformă administrativă deoarece, din punct de vedere birocratic, lucrurile nu sunt deloc simple. Pe lângă complicaţiile birocratice, trebuie reformate mentalităţi, trebuie stabilizate o serie de valori foarte clare în sistemul de referinţă al funcţionarilor, trebuie regândite procese şi tipuri de relaţionare. Este un demers dificil şi mă văd nevoit să îl felicit pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, pentru curajul pe care l-a arătat în demararea acestui proiect. Am acceptat şi pentru că eu şi domnul primar Negoiţă suntem totuşi manageri ai unor unităţi administrative relativ similare şi m-am bucurat să pot împărtăşi experienţele mele în procesul de administraţie cu Domnia sa. Nu vă ascund că este benefic şi pentru noi să aducem o parte din mentalitatea germană în România.

Care sunt principalele mize ale vizitei din acest an?

Vom evalua rezultatele pe care colaborările anterioare le-au avut. Vom evalua impactul pe care demersul de relocare a Primăriei Sectorului 3 îl are asupra actului administrativ. Domnul primar Negoiţă a aplicat o serie dintre sfaturile noastre în gândirea noului sediu, din punctul de vedere al amenajării în spaţiu, şi vom analiza felul în care aceste implementări impactează efortul administrativ. Din experienţă, felul în care un spaţiu este construit şi împărţit are o relevanţă surprinzător de mare asupra fluxului de documente, asupra actului de comunicare între diferite departamente şi aşa mai departe. De asemenea, vom urmări analizele făcute intern de primărie cu privire la factorul de eficienţă şi vom adapta strategia noastră la descoperirile făcute. Un ajutor substanţial va veni în acest sens şi de la colegul nostru Bernd Pfeiffer, care este un foarte bun administrator de resurse umane şi care are experienţă largă în ceea ce priveşte efortul de eficientizare a activităţii administrative. În toate demersurile noastre vom avea în vedere bune practici europene pentru a oferi Sectorului 3 cele mai potrivite soluţii pentru o unitate administrativă care face paşi spre atingerea unor standarde administrative la nivel european.

„În ceea ce priveşte lucrările de modernizare, lucrurile o să meargă foarte rău, înainte să meargă foarte bine.” – TORSTEN SEVECKE

Colaborarea dintre Sectorul 3 şi Hamburg-Eimsbüttel a produs deja o serie de rezultate în ceea ce priveşte sectorul educaţional. Există un parteneriat pentru înfiinţarea unor clase cu predare în limba germană la şcoala nr. 195 din sector. Cum caracterizaţi impactul acestui proiect asupra comunităţii?

Eu sunt în permanent contact cu primarul Negoiţă şi sunt plăcut surprins să aflu că părinţii din sector au primit foarte bine programul. Iniţiativa de a crea o astfel de şcoală a venit ca urmare a consultărilor comune dintre mine şi Robert Negoiţă. Hamburg este un oraş foarte efervescent din punct de vedere cultural, este o structură urbană cosmopolită, iar diversitatea etnică şi cea culturală sunt la tot pasul. Aşa cum vă imaginaţi, noi vedem acest lucru ca un plus şi ne-am dorit să-l împărtăşim cu elevii din Sectorul 3. În era globalizată în care trăim, fluenţa în cunoaşterea unei limbi de circulaţie internaţională a devenit esenţială şi ne bucurăm că primarul Robert Negoiţă a înţeles asta şi a oferit copiilor din sector această oportunitate. Este, aşadar, evident că membrii comunităţii nu pot fi decât avantajaţi de aceast program.

„În orice comunitate există o minoritate reticentă la schimbare”

În Hamburg cum gestionaţi tensiunile inerente care apar în relaţia părinţi-profesori? Vă întrebăm acest lucru pentru că în Sectorul 3, demersul de modernizare a unor şcoli a produs o serie de nemulţumiri în rândul părinţilor.

Deşi pare o abordare simplistă, cu toţii ar trebui să admitem faptul că, în ceea ce priveşte lucrările de modernizare, de reabilitare, lucrurile o să meargă foarte rău, înainte să meargă foarte bine. Este în mod cert neplăcut pentru elevi ca şcoala lor să treacă printr-un program de reabilitare însă, în cele din urmă, rezultatele probabil vor satisface pe toată lumea. Din experienţă vă spun că în orice comunitate există o minoritate reticentă la schimbare, care vede mai degrabă neplăcerile derivate din reformă decât beneficiile pe termen lung. Tot din experienţă vă spun că acea minoritate va fi la fel de plăcut surprinsă ca majoritatea când va avea acces la produsul finit. Probabil va mai dura un timp pentru că din câte înţeleg, domnul Negoiţă vrea să schimbe şi tehnologia din şcoli şi doreşte să le aducă la standarde europene. Noi îl sprijinim în acest demers cu know-how şi suntem în discuţii pentru a inaugura o serie de schimburi între profesorii din Hamburg-Eimsbüttel şi cei din România.

Primăria Sectorului 3 vrea să introducă un catalog electronic care să îi ajute pe părinţi să ştie mai bine cum se învaţă copiii la şcoală. Care este importanţa noilor tehnologii în reformele administrative?

Acesta este principalul motiv pentru care ne face plăcere să lucrăm cu oamenii din administraţia Sectorului 3, pentru că sunt foarte receptivi la filosofia administrativă germană pe care noi am adus-o în România. Hamburg este un oraş care se adaptează constant şi răspunde la stimulii derivaţi din evoluţiile tehnologice noi. În cadrul primelor noastre întrevederi, am discutat despre felul în care un aparat administrativ european foloseşte şi integrează noile tehnologii în activitatea de zi cu zi, pentru a simplifica proceduri şi pentru a aduce oamenii mai aproape de instituţii. Catalogul electronic este un semn că aceste discuţii au ecou, pentru că este un exemplu perfect de integrare a noilor tehnologii în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Nu ştiam despre catalogul electronic, dar sunt plăcut surprins să aflu că această filosofie administrativă îşi face loc la Bucureşti, prin partenerul nostru.

Reabilitarea termică, mai importantă decât realizează multă lume

Hamburg este unul dintre cele mai avangardiste oraşe în domeniul cercetărilor ecologice şi asupra fenomenului încălzirii globale. De asemenea, este un oraş care investeşte mult în energie regenerabilă. Întâlnirile prevăzute în cadrul acestei vizite au de-a face şi cu proiecte ecologice sau de eficientizare a consumului de energie?

Hamburg a profitat foarte mult de existenţa portului din punctul de vedere al cercetărilor în domeniul climatologiei, pentru că o bună parte dintre rapoartele pe care vasele le aduceau din călătoriile lor au fost păstrate. Ele s-au dovedit foarte utile ulterior, pentru că ne-au permis să avem o viziune de ansamblu foarte completă asupra fenomenelor climatice şi să reuşim astfel să punem bazele unor cercetări foarte ample în acest domeniu. De asemenea, clima ne permite să explorăm o gamă largă de surse de energie regenerabile. Dacă timpul ne îngăduie, am fi foarte bucuroşi să purtăm şi astfel de discuţii. Din întâlnirile anterioare, am înţeles că primăria s-a implicat într-un efort amplu de reabilitare termică a imobilelor din sector. Este un prim pas pentru că ajută la economisirea energiei, ceea ce ajută la fundamentarea unui consum energentic mai raţional şi astfel la îmbunătăţirea pespectivelor ecologice în sector. La fel se întâmplă cu utilizarea pubelelor inteligente care ajută la demersul de adunare selectivă a deşeurilor, un factor important în economia „verde” a unei comunităţi.

După vizita anterioară, ce impresie v-aţi format despre România şi despre Bucureşti?

Pot să vă spun că România este o ţară cu mult potenţial de dezvoltare. Robert Negoiţă vorbeşte cu foarte multă pasiune despre ţara sa, aşa cum ar fi şi firesc, şi a reuşit să îmi stârnească curiozitatea. Aşa că am citit câte ceva despre România şi am putut să aflu lucruri foarte interesante despre istoria voastră, despre diversitatea etnică din România şi despre obiectivele pe care un turist le poate vizita. Cât despre Bucureşti, este în mod cert un oraş care poartă amprenta comunismului, dacă ne uităm la tipul de arhitectură preponderentă. Însă, proiecte ca acesta, în care sunt implicat la Primăria Sectorului 3, mă ajută să sper că oraşul se va rupe la nivel vizual de acest gri al comunismului şi va ajunge să se dezvolte sub auspiciile identităţii europene, urmând un nou tip de mentalitate, un nou tip de coerenţă. Nu pot să nu mă bucur că spiritul german va contribui la acest proces, măcar în Sectorul 3.

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close