Antena 3 CNN Show Showbiz Originile hip-hopului. Google marchează nașterea hip-hopului cu un doodle special

Originile hip-hopului. Google marchează nașterea hip-hopului cu un doodle special

Originile hip-hopului. Google marchează nașterea hip-hopului cu un doodle special
11 Aug 2017   •   11:20

Originile hip-hopului sunt sărbătorite de Google cu un Doodle special. Originile hip-hopului. Urmașul rap-ului de odinioară, hip-hopul a devenit un fenomen muzical universal. Originile hip-hopului Curentul a prins și în România acolo unde câteva trupe au făcut carieră.

Originile hip-hopului Muzica românească cucerește Europa

Originile hip-hopului Popularitatea hip-hop-ul românesc este în prezent în creştere în Europa. Sunetul este similar cu cel al hip-hop-ului latino şi spaniol. Tema sa principală este politica, bazată pe proteste anti-sistem, şi viața socială, subliniind diferenţa dintre bogați și săraci şi defectele noii clase de îmbogăţiți post-comuniști. Bucurestiiul este principalul centru, deoarece majoritatea celorlalte grupuri și rapperi din afara orasului vin în continuare aici pentru înregistrare, se arată într-o prezentare a documentarului Originile hip-hop-ului românesc, postată pe filmedocumentare.ro.

Originile hip-hopului Centre hip-hop în România

Originile hip-hopului Alte centre de hip-hop sunt Craiova, Timişoara, Constanţa şi Braşov. Cândva dominată de B.U.G. Mafia (Bucuresti Underground Mafia), piaţa este în prezent fieful unor nume precum La Familia, Bitză, Zale şi Paraziţii. Un moment important în istoria românească a hip-hop-ului a fost sprijinul pe care trupa Morometzii l-a acordat lui Traian Băsescu şi Alianţei DA în cursul anului 2004, prin piesele anti-sistem (de fapt, îndreptate împotriva Partidului Social Democrat) România, trezeşte-te! și În Luptă Cu Puterea.

Originile hip-hopului 2006 a fost un an excelent pentru hip-hop-ul românesc, în special pentru scena underground. Case de discuri independente, precum Hades Records sau Facem Records au înregistrat albume care au atins în curând cote de vânzări la nivel naţional. De asemenea, un pas important în evolutia hip-hop-ului românesc a fost festivalul Summer Jam 2006, care a avut loc la Bucuresti.

Originile hip-hopului Creat şi supravegheat de către Hades Records/Hades Events, Summer Jam a fost primul festival de acest fel din România și a reunit peste 20 de artişti şi trupe, pe parcursul a două zile de spectacol, inclusiv concursuri de DJ, demonstrații de de breakdance și concursuri de streetball.

Originile hip-hopului Fragmente de istorie a hip-hopului

Originile hip-hopului Istoria rap-ului isi are originile in NY,la inceputul anilor '70 si in prezent e in continua evolutie paralel cu celelalte elemente ale culturii Hip Hop.Ca si orice alta istorie,aceasta se imparte in mai multe perioade mai importante,stabilite pentru a delimita perioada,artistii si stilul in continua schimbare.

Originile hip-hopului În 1975-76 rap-ul s-a impartit in 2 curente cu atentia concentrata pe 2 diferite aspecte sociale.Pe de o parte era sursa de distractie atat pentru dansatori,cat si pentru amatorii de versuri mai amuzante;printre DJ-ii cu aceste calitati putem nomina pe Pete DJ Jones,Eddie Cheeba,DJ Hollywood si Love Bug Starski.Pe de alta parte rap-ul devenea un mod de exprimare in masa datorita sensului ce incepea sa patrunda in textele MC-ilor,ce cautau instrumentale tot mai complexe,de regula apeland la DJ Afrika Bambaataa, Paul Winley,Grandmaster Flash si Bobby Robinson. Primul pas spre comercializarea Hip Hop-ului a fost facut in 1979 prin inregistrarea celor 2 piese ce sunt considerate si in prezent "Greatest of":"King Tim III(Personality Jock)" de Fatback Band si "Rapper's Delight" de Sugarhill Gang.Chiar daca nu au adus un contribut important culturii DJ-ilor,cel putin "Rapper's Delight" a intrat in Top 40 hit Billboard.Dupa lansarea altor piese ca "The Breaks" de Curtis Blow,"Funk you up" de The Sequence si diverse single ale lui Grandmaster Flash & The Furious Five("Freedom","The message"),rap-ul obtinea un succes tot mai mare pe plan national.In pofida acestui fapt,multi declarau ca acest stil va disparea odata cu popularitatea acelor cateva piese ce l-au adus la nivel comercial.

Originile hip-hopului Explozia primelor albume

Originile hip-hopului Odata cu aparitia primelor albume rap la sfarsitul anilor'70, toate elementele importante ale acestui nou curent muzical erau deja stabilite. Nefiind cunoscuta de marele public, aceasta muzica totusi se bucura de o mare popularitate in cadrul comunitatilor de culoare, nu doar in NY, acasa, ci si in alte orase mari din SUA, cum ar fi Los Angeles, Washington, Baltimore, Dallas, Kansas City, Miami, Seattle, St. Louis, New Orleans si Houston. Philadelphia pe atunci era considerata, alaturi de NY, unicul oras capabil sa ofere un ajutor fundamental acestei culturi, dupa spusele multor critici muzicali. Cultura Hip Hop in Philadelphia era cunoscuta de prin 1975-76, primul album lansat aici a fost "Rhythm Talk" de Jocko Anderson in 1979.

Mai devreme,"NY Times" a declarat orasul drept capitala mondiala a graffity-ului,in 1971, datorita artistilor legendari din Cornbread. Prima solista ce a inregistrat un album rap a fost Lady B.(To the beat,Y'all,1980), ce era DJ la o statie radio din Philadelphia. Mai tarziu, Schooly D a contribuit enorm la crearea gangsta-rap-ului. La inceputul anilor '80 a inceput diversificarea rap-ului, versurile continand multe metafore, temele abordate erau tot mai multe, textele fiind mai lungi,c ereau si instrumentatie pe masura, deci odata cu evolutia MC-ilor se dezvolta paralel si Turntablisme-ul. Unii rapperi erau adevarate staruri, chiar si pentru publicul ce cativa ani in urma nu atragea atentia la muzica rap. Kurtis Blow isi face aparitia intr-un spot publicitar la Sprite devenind oficial primul artist Hip Hop ce reprezinta un major comercial. Din aceeasi cauza mai tarziu Kurtis Blow a fost acuzat de tradare a cauzei si abandonarea originii Hip Hop prin vanzarea imaginii sale.

Originile hip-hopului Evolutia Turntablisme-ului a fost dovedita la inceputul anilor '80 de Grandmaster Flash cu "The adventures on the wheels of steel" ce a fost considerat primul album pe care s-a folosit scratch-ul, inventat in 1977 de Grandwizard Theodore. La fel de important a fost "Planet rock" de Afrika Bambaataa, preferat de b-boy si fly-girls si "Sucker MC's","Peter Piper" de Run DMC, piesa la care Jam Master Jay a aplicat cutting-ul. In 1982, Grandmaster Flash & The Furious Five au lansat un fel de mesaj rap intiyulat "The message", piesa ce a fost primul exemplu de rap cu mesaj social. In 1984,Marley Marl a comis o eroare ce i-a permis mai taziu sa dezvolte noi stiluri ca electro-rap. sursa: Wikipedia

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close