Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Handbal Șapte ani fără “Păsărilă”! Pe 8 februarie 2009, handbalistul român Marian Cozma era ucis într-un local din Veszprem

Șapte ani fără “Păsărilă”! Pe 8 februarie 2009, handbalistul român Marian Cozma era ucis într-un local din Veszprem

Șapte ani fără “Păsărilă”! Pe 8 februarie 2009, handbalistul român Marian Cozma era ucis într-un local din Veszprem
Sursa foto: Foto: Antena3.ro
08 Feb 2016   •   12:15

Au trecut șapte ani de la o tragedie fără margini în sportul românesc, în care handbalistul român Marian Cozma, alintat de cunoscuți “Păsărilă”, a fost înjunghiat mortal. Se întâmpla în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, în localul Patriota din Veszprem, Ungaria, în timpul unei petreceri alături de colegii de echipă.

În memoria lui Marian Cozma, Comitetul Director al Federației Române de Handbal a decis ca Centrul Național Olimpic de Excelență de la Sighișoara să poarte numele sportivului, iar în Veszprém s-a ridicat o statuie cu el aruncând la poartă.

Ce s-a întâmplat în acea noapte?
"În cursul zilei de 7 februarie 2009, la casa lui Raffael Janos, din Enying, s-au adunat 25 de persoane din mai multe localităţi ale Ungariei, în scopul de a răzbuna o rudă agresată anterior. Au început să caute agresorul în mai multe discoteci şi baruri din zona oraşului Szekesfehervar, dar nu l-au găsit. La iniţiativa fraţilor Beery, Csaba şi Ivan, care făceau parte din grupul lor, aceştia au plecat la Veszprem într-un convoi de opt maşini.

La ora 01:47, grupul de 25 de persoane a ajuns la localul Patriota din Veszprem. Erau sub influenţa băuturilor alcoolice şi încă de la început au atras atenţia asupra lor. Au agresat fără motiv mai multe persoane şi le-au adresat cuvinte jignitoare. Unul dintre ei a exclamat: «Aici, astăzi va curge sânge».

În discoteca de la subsol, Raffael Sandor, Nemeth Gyozo, Sztojka Ivan şi Pal Gabor au iscat o bătaie cu handbalistul Marian Cozma. Gyozo l-a împins din spate pe Cozma, iar când acesta s-a întors, imediat l-a şi lovit. Marian Cozma nu a fost agresiv şi nu i-a provocat în nici un fel pe agresori. În afara celor patru, în agresarea lui Cozma s-a implicat şi socrul lui Sztojka Ivan, Bihari Csaba, de 48 de ani. În apărarea lui Cozma au sărit colegii de echipă: Ivan Pesici, Zarko Sesum şi Uros Vilovski. În urma loviturilor încasate, Cozma a căzut la pământ, iar cei cinci agresori au continuat să îl lovească cu pumnii şi picioarele. Raffael Sandor l-a înjunghiat pe Marian, în zona rinichiului, cu o lovitură de cuţit, de intensitate medie, care i-a provocat o rană mică şi o sângerare uşoară. În momentul în care Pesic a strigat: «Atenţie, au cuţite», Cozma a luat o sticlă şi l-a lovit în cap pe R.Sandor, în timp ce ceilalţi agresori au continuat să îl lovească şi să arunce cu pahare şi sticle în el. Pal şi Bihari au agresat mai mulţi clienţi care au încercat să îl ajute pe handbalist.

Cozma şi colegii lui au fugit din local, însă agresorii au alergat după ei. Pe stradă, Gyozo, Sztojka, Raffael l-au încercuit pe Marian lângă un zid şi au început să îl lovească din toate direcţiile. În acest moment, Raffael Sandor a scos, din nou, cuţitul folosit în discotecă şi l-a înjunghiat pe Marian în inimă. În timp ce era deja căzut la pământ, Gyozo şi Sztojka i-au mai aplicat lovituri de picior în zona capului. Apoi, Gyozo l-a înjunghiat în zona rinichiului pe Ivan Pesic, care venise să îi acorde primul ajutor lui Marian, în timp ce Zarko Sesum primise o lovitură puternică de picior în cap, de la acelaşi Gyozo. Grupul de cinci agresori a fugit în urmărirea lui Uros Vilovski, însă acesta a reuşit să scape. Grupul de 25 de persoane a plecat în mare grabă de la locul faptei ţipând: «Cine mai vrea?», în timp ce Raffael Sandor îi striga unei alte persoane: «Scoate pistolul!».

Agresorii au lăsat un dezastru în urma lor în local, dar şi o consumaţie neplătită de 51.000 de forinţi (200 de euro). Sandor şi Gyozo au plecat cu aceeaşi maşină, s-au despărţit de grup pe strada Principală 8, când Raffael i-a dat un cuţit lui Gyozo. Acesta a şters cuţitul, iar în preajma localităţii Varpalota l-a aruncat din maşină. Arma crimei nu a fost găsită. Gyozo şi Raffael au fugit la Budapesta, au închiriat o maşină cu complicitatea concubinei lui R.Sandor, apoi au plecat în Austria, unde au fost arestaţi şi ulterior extrădaţi".

Extras din raportul de 17.000 de pagini al procurorului de caz, Sarosi Dora. (sursa jurnalul.ro)

×
Subiecte în articol: marian cozma
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close