Antena 3 CNN Sport Excluderea sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice, cerută cu insistență de Statele Unite

Excluderea sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice, cerută cu insistență de Statele Unite

Excluderea sportivilor ruși de la Jocurile Olimpice, cerută cu insistență de Statele Unite
17 Iul 2016   •   12:40

O serie de tensiuni au apărut sâmbătă între Europa şi America de Nord în jurul unui apel care a fost lansat de către agenţiile antidopaj americană şi canadiană pentru excluderea totală a tuturor sportivilor ruşi de la Jocurile Olimpice de la Rio, în baza unui raport ce va fi publicat luni, informează AFP. 

Preşedintele Comitetelor olimpice europene (EOC), Pat Hickey, s-a declarat "şocat" de această iniţiativă ce vizează excluderea tuturor sportivilor ruşi, nu doar a atleţilor, de la Jocurile Olimpice de la Rio (5-21 august). 

Într-un comunicat, Hickey explică că a fost pus la curent cu această solicitare prin intermediul unui mail primit de la Beckie Scott, preşedinta comisiei sportivilor din cadrul Agenţiei Mondiale Antidopaj (AMA), instituţia care i-a comandat profesorului Richard McLaren raportul privind presupusul dopaj organizat introdus de autorităţile ruse în cursul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014. 

În acest mail, Scott îndeamnă la semnarea unei scrisori de către agenţiile antidopaj americană (Usada) şi canadiană în care să solicite preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Berdych, să excludă în totalitate Rusia de la Jocurile Olimpice. 

"Acest apel se bazează pe faptul că agenţiile antidopaj susţin a fi concluziile raportului McLaren..., deci este clar că independenţa şi confidenţialitatea acestui raport au fost compromise", a adăugat preşedintele EOC într-un comunicat. 

"Dacă raportul de luni confirmă mărturiile profesorului Rodcenkov (fostul preşedinte al laboratorului rus antidoping), Comitetul Internaţional Olimpic nu va avea altă alegere decât să suspende toţi sportivii ruşi de la Jocurile Olimpice de vară din 2016", a afirmat, la rândul său, pe blogul personal preşedintele Agenţiei antidopaj canadiane, Paul Melia. 

Conform acuzaţiilor lansate de Grigori Rodcenkov, în luna mai, în paginile publicaţiei New York Times, zeci de sportivi ruşi, dintre care 15 medaliaţi olimpici, ar fi profitat de un sistem de dopaj organizat şi supervizat de Moscova şi serviciile secrete la JO de la Soci. 

De altfel, Federaţia rusă de atletism este suspendată deja din luna noiembrie de către Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF), ca urmare a dezvăluirilor privind practicile de dopaj. Dar 68 de atleţi ruşi au depus o solicitare la Tribunalul Arbitral al Sportului (TAS) pentru a participa la JO cu titlu individual, TAS urmând să decidă pe 21 iulie cel mai târziu. 

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close