Antena 3 CNN Sport JO2016 Jocurile Paralimpice de la Rio au debutat pe ritmuri de samba, dar fără preşedintele CIO

Jocurile Paralimpice de la Rio au debutat pe ritmuri de samba, dar fără preşedintele CIO

Jocurile Paralimpice de la Rio au debutat pe ritmuri de samba, dar fără preşedintele CIO
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
08 Sep 2016   •   09:32

Primele Jocuri Paralimpice găzduite de America de Sud au debutat miercuri seară, pe ritmuri de samba, pe legendarul stadion Maracana din Rio de Janeiro, în absenţa preşedintelui Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, scrie Agerpres.

La 17 zile după încheierea JO 2016, vasul olimpic a fost aprins din nou în faimosul "templu al fotbalului", într-un moment în care Brazilia se confruntă cu o recesiune economică şi o criză politică.

Până pe 18 septembrie, 4.342 de sportivi din 159 de ţări vor concura la 22 de discipline, cu obiectivul de a face uitat handicapul lor şi a urca pe podiumul de premiere.

Ceremonia de deschidere a celei de-a XV-a ediţii a Jocurilor Paralimpice de vară a debutat printr-un salt acrobatic foarte spectaculos al sportivului american Aaron Welche, care s-a lansat în fotoliul rulant de pe o rampă-trambulină de 17 metri, într-un mod asemănător cu săritorii pe schiuri, în uralele publicului.

Ecranele uriaşe au transmis apoi un video umoristic al preşedintelui Comitetului Paralimpic Internaţional (IPC), Philip Craven, care a vizitat oraşul Rio în fotoliul său rulant, salutându-i pe locuitorii acestuia şi încheindu-şi cursa în golf, în apropiere de Corcovado.

Dansatori, muzicieni şi comedianţi au intrat apoi în scenă pentru a interpreta diferite tablouri: un balet roşu şi alb în fotolii cu rotile, jocuri cu mingea sau o frumoasă zi de plajă.

Marea paradă a sportivilor s-a desfăşurat pe ritmurile muzicii braziliene, fiind deschisă de înotătorul sirian Ibrahim Al Hussein, membru al primei echipe paralimpice de refugiaţi, spectacolul fiind încheiat de cântăreţul Seu Jorge.

Ceremonia, concepută de designerul Fred Gelli, scriitorul Marcelo Rubens Paiva şi artistul Vik Muniz, a avut ca temă "Fiecare corp are o inimă" şi a dorit "să pună accentul pe condiţia umană, sentimente, dificultăţi, solidaritate şi dragoste".

Însă atmosfera de pe stadion nu a semănat de loc cu tema aleasă, noul preşedinte brazilian, Michel Temer, fiind fluierat de miile de spectatori, atunci când imaginea sa a apărut pe ecranul uriaş al stadionului, pentru a declara deschise Jocurile Paralimpice. Temer a înlocuit-o săptămâna trecută pe preşedinta de stânga Dilma Rousseff, destituită de senat în cadrul unei proceduri controversate.

România participă cu un număr record de sportivi, 12, la Jocurile Paralimpice de vară de la Rio de Janeiro, ediţia 2016, programate în perioada 7-18 septembrie. Portdrapelul echipei României a fost ciclistul Eduard Novak, primul campion paralimpic din istoria României.
 Anca Cherecheş.

×
Subiecte în articol: Jocurile Paralimpice
Parteneri
Marcel Ciolacu, prezentat ca "viitorul preşedinte al României"
x close