Antena 3 CNN Sport Off Sport Avertisment fără precedent: "Jocurile Olimpice nu se pot desfășura la Rio". Răspunsul OMS la apelul oamenilor de știință

Avertisment fără precedent: "Jocurile Olimpice nu se pot desfășura la Rio". Răspunsul OMS la apelul oamenilor de știință

Avertisment fără precedent: "Jocurile Olimpice nu se pot desfășura la Rio". Răspunsul OMS la apelul oamenilor de știință
Sursa foto: Foto:www.olympic.org
28 Mai 2016   •   16:55

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a respins, vineri, apelul unor oameni de ştiinţă şi doctori de renume mondial pentru mutarea sau amânarea Jocurilor Olimpice de vară de la Rio de Janeiro 2016, pe fondul epidemiei de Zika, notează BBC.

Într-un comunicat oficial, Organizaţia Mondială a Sănătăţii precizează că evenimentul olimpic din Brazilia nu are potenţialul de a "afecta în mod semnificativ" răspândirea virusului, care provoacă defecte congenitale grave.

150 de oameni de ştiinţă de renume mondial, doctori şi eticieni medicali au redactat o scrisoare deschisă către OMS în care au menţionat faptul că noi descoperiri privind epidemia de Zika fac "lipsită de etică" desfăşurarea Jocurilor Olimpice. Totodată, cercetătorii au avertizat că organismul global de sănătate ar trebui să revizuiască protocoalele privind Zika.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a precizat că nu vede niciun motiv de a amâna sau muta Jocurile Olimpice de la Rio din cauza acestei boli transmise în principal de ţânţari.

Epidemia de Zika a început în Brazilia acum un an, dar în prezent peste 60 de ţări şi teritorii sunt afectate de răspândirea continuă. Potrivit oamenilor de ştiinţă, simptomele Zika sunt uşoare, dar provoacă microcefalii în rândul noilor născuţi şi alte anomalii ale fătului. Totodată, boala poate cauza tulburări neurologice în rândul adulţilor.

Oamenii de ştiinţă de la universităţile Oxford, Harvard, Yale din SUA citează eşecul unui program de eradicare a ţânţarilor în Brazilia, dar şi sistemul de sănătate "slăbit" al ţării, ca motive pentru a amâna sau muta Jocurile Olimpice de la Rio, "în numele sănătăţii publice", potrivit BBC.

"Un risc inutil este reprezentat de faptul că 500.000 de turişti străini din toate ţările participă la Jocurile Olimpice şi ar putea dobândi acea tulpină, pentru a se întoarce acasă în locuri unde Zika poate deveni endemică. Totodată, cel mai mare risc este ca atleţii să contracteze virusul şi să revină în ţări sărace care nu au înregistrat încă o epidemie de Zika", se arată în scrisoarea trimisă OMS.

Jocurile Olimpice de Rio de Janeiro urmează să aibă loc între 5 şi 21 august. Peste 10.500 de sportivi de la 205 Comitete Olimpice Naţionale vor participa la probele sportive.

×
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close