Antena 3 CNN Sport Off Sport Povestea uluitoare a lui Sione Vamoiounga, jucătorul de rugby din Tonga, blocat în România. ”Să mă întorc acasă este ca o condamnare la moarte”

Povestea uluitoare a lui Sione Vamoiounga, jucătorul de rugby din Tonga, blocat în România. ”Să mă întorc acasă este ca o condamnare la moarte”

Povestea uluitoare a lui Sione Vamoiounga, jucătorul de rugby din Tonga, blocat în România. ”Să mă întorc acasă este ca o condamnare la moarte”
20 Dec 2017   •   09:40

Sione Vaiomounga a plecat din Tonga în urmă cu trei ani. În 2011 își reprezenta țara la Cupa Mondială de Rugby, iar apoi a plecat în căutarea unei vieți mai bune. A ajuns la Baia Mare, oraș cunoscut în Occident pentru dezastrul ecologic din 2000, atunci când Tisa a fost poluată cu cianuri.

The Telegraph realizează un material amplu dedicat lui Sione, a cărui situație este una cu totul și cu totul deosebită.

Primul său sezon la Baia Mare a fost unul excelent. Dar în noaptea de dinaintea unui meci, Sione s-a trezit că îi curge din nas. Și tot curge și tot curge. Diagnosticul medicilor a fost crunt: insuficiență renală.

A rămas trei luni în spital, iar acum viața sa este legată de aparatul de dializă.

Peste trei luni, viza sa expiră. Ar putea fi expulzat, alături de soție și cei doi copii. 

”Întoarcerea în Tonga ar însemna condamnarea mea la moarte” spune Sione. Căci niciun spital din Tonga nu are aparat de dializă. 

Contractul de jucător i-a expirat și a fost dat afară din locuința pe care i-o oferise clubul. Să își găsească o slujbă, este aproape imposibil.

Speranța sa este să ajungă în SUA sau Noua Zeelandă, acolo unde are rude. 

În ciuda dificultăților, Sione rămâne optimist: ”Atât timp cât suntem împreună, toată familia, suntem fericiți”.

Până una-alta, Sione și soția sa speră ca România să le reînnoiască vizele, căci altfel vor fi expulzați și amendați, dacă nu părăsesc țara.

Pentru familia sa a fost pornită o campanie de strângere de fonduri, AICI

×
Subiecte în articol: rugby
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close