Antena 3 CNN Sport Off Sport Șoc în lumea fotbalului! Un fost oficial s-a aruncat în fața trenului

Șoc în lumea fotbalului! Un fost oficial s-a aruncat în fața trenului

Șoc în lumea fotbalului! Un fost oficial s-a aruncat în fața trenului
Sursa foto: Foto: Pixabay.com
15 Noi 2017   •   17:55

Un fost conducător al fotbalului argentinian, Jorge Delhon, menţionat marţi în cadrul unei mărturii la procesul FIFA de la New York, s-a sinucis câteva ore mai târziu, aruncându-se sub un tren, a anunţat miercuri presa argentiniană, citată de AFP.

Jorge Delhon a fost acuzat de Alejandro Burzaco în procesul privind corupţia în cadrul FIFA, ce are loc în faţa unui tribunal din Manhattan.

Câteva ore mai târziu, el s-a aruncat sub un tren la periferia capitalei Buenos Aires, potrivit ziarelor Clarin şi La Nacion.

Primul martor în cadrul procesului FIFA de la New York, Alejandro Burzaco, a descris, marţi, un tablou sumbru despre corupţia din fotbalul sud-american, cu milioane de dolari mită pentru drepturile de televiziune la competiţiile continentale sau pentru alegerea ţărilor gazdă ale Cupei Mondiale.

Burzaco a condus din 2006 şi până la inculparea lui de către justiţia americană, în mai 2015, o puternică societate argentiniană direct implicată în multiple contracte de televiziune din America de Sud.

În mărturia sa, Burzaco i-a acuzat pe Delhon şi pe un alt bărbat, Pablo Paladino, că au luat mită în valoare de milioane de dolari în schimbul atribuirii drepturilor TV pentru meciuri de de fotbal.

Delhon şi Paladino lucrau pentru Football for All, program guvernamental din perioada când Argentina era condusă de preşedintele Cristina Kirchner. Programul se ocupa de împărţirea banilor din drepturile TV pentru meciurile de fotbal din Argentina.

Burzaco, care, prin calitatea de responsabil al societăţii "Torneos y Competencias", frecventa toate figurile importante ale fotbalului sud-american, a pledat vinovat în noiembrie 2015 şi a cooperat cu justiţia americană în aşteptarea condamnării sale. Burzaco a fost un apropiat al puternicului preşedinte al federaţiei argentiniene, Julio Grondona, decedat în 2014.

Interogat de procurorul Samuel Nitze, Burzaco a explicat în ce mod societatea sa a dat mită ani la rând, milioane de dolari, responsabililor Confederaţiei sud-americane de fotbal (CONMEBOL). Aceste milioane permiteau obţinerea sau păstrarea, în faţa unei concurenţe feroce, a celor mai avantajoase contracte de televiziune pentru difuzarea internaţională a sportului cu balonul rotund. De asemenea, valorile acestor contracte nu au încetat să crească în ultimii ani.

După doi ani şi jumătate de la arestarea spectaculoasă a responsabililor FIFA la Zurich, doar trei responsabili ai federaţiilor sud-americane figurează pe banca acuzaţilor, dintre cele 42 de persoane anchetate de justiţia americană în scandalul care a antrenat căderea preşedintelui forului fotbalistic mondial, Sepp Blatter.

Nu mai puţin de 24 de persoane au pledat deja vinovat pentru luare de mită, fraudă sau spălare de bani, făcând din corupţia de la vârful fotbalului mondial o afacere planetară.

De o săptămână, trei persoane compar în faţa unui tribunal newyorkez. Ele riscă pedepse de peste 20 de ani închisoare.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sinucidere FIFA
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close