Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cea mai mare moschee din Europa a fost inaugurată în Cecenia

Cea mai mare moschee din Europa a fost inaugurată în Cecenia

Cea mai mare moschee din Europa a fost inaugurată în Cecenia
18 Oct 2008   •   13:38

Cecenia a revenit vineri în centrul atenţiei, dar nu prin noi incidente armate, ci prin inaugurarea celei mai mari moschei din Europa. Preşedintele cecen a declarat că edificiul va fi mândria întregii lumi islamice şi l-a elogiat pe premierul rus Vladimir Putin. Peste 2.000 de persoane au luat parte la inaugurarea moscheei, a cărei construcţie a durat trei ani. Ploaia nu a domolit entuziasmul mulţimii, care i-a întâmpinat pe invitaţi cu muzică şi dansuri.
Preşedintele Ramzan Kadîrov a vizitat lăcaşul împreună cu demnitarii religioşi musulmani şi cu un arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Ruse. Acesta a declarat că se bucură, la fel ca şi musulmanii, de ridicarea noului lăcaş al lui Dumnezeu. Premierul rus Vladimir Putin nu a fost prezent, dar a vizitat moscheea cu o zi înainte.
Impunătoarea construcţie poate adăposti 10.000 de credincioşi şi a costat 20 de milioane de dolari. Ea este înconjurată de o universitate, o şcoală şi o bibliotecă islamică, înălţate pe locul fostului sediu al partidului comunist sovietic, distrus în războaiele din anii '90. Moscheea poartă numele muftiului Ahmad Kadîrov, preşedintele pro-rus al Ceceniei, ucis acum patru ani într-un atentat.
Kadîrov s-a aflat la început în tabăra rebelilor separatişti şi a propovăduit războiul sfânt împotriva Rusiei, dar apoi a trecut de partea Moscovei împreună cu fiul său, actualul preşedinte. Acesta şi-a dovedit, în ultimii ani, respectul faţă de tradiţiile musulmane: a făcut pelerinajul la Mecca, a interzis jocurile electronice în republică şi doreşte să promoveze purtarea vălului islamic de către femei.

Antena 3

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close