Antena 3 CNN Economic Banci Alpha Bank, Banca Românească şi Unicredit Ţiriac scumpesc din nou creditele

Alpha Bank, Banca Românească şi Unicredit Ţiriac scumpesc din nou creditele

Alpha Bank, Banca Românească şi Unicredit Ţiriac scumpesc din nou creditele
09 Ian 2009   •   11:16

Trei bănci de pe piaţa romanească au scumpit din nou creditele Este vorba atât de creditele pentru nevoi personale, cât şi de cele ipotecare, în lei sau valută. Cea mai mare creştere, de 7%, a fost operată de una dintre bănci la împrumuturile imobiliare in lei.
După apariţia noilor reguli de protecţie a consumatorilor, Alpha Bank, Banca Românească şi Unicredit Ţiriac sunt cele trei bănci care au modificat formula de calcul a dobânzilor. Principalul efect este acela că s-au majorat dobânzile atât pentru noii clienţi ai băncilor cât şi pentru cei care se gândeau la o refinanţare.
Cele mai mari creşteri, de 7%, au fost operate însă la creditele imobiliare în lei, de UniCredit Ţiriac. Şi pentru împrumuturile în euro se plăteşte mai mult cu jumătate de procent, în timp ce creditele de consum au dobânzi care trec de 26%. Bancherii explică aceste evoluţii prin faptul că toate costurile sunt acum la vedere şi sunt mai mari din cauza ratingurilor scăzute ale României.
Clienţii băncilor îşi pot calcula dobânda singuri. La creditele în lei, aceasta este formată din dobânda de referinţă a BNR la care se adaugă o marjă şi comisioanele băncii care sunt fixe. În cazul creditului în euro, rata dobânzii este formată din indicele euribor la 3 sau 6 luni plus marja băncii şi comisioane.
Pe viitor, dacă BNR nu intenţionează să scadă rezervele minime la valută nu sunt excluse şi alte creşteri ale dobânzilor.
Antena 3

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close