Antena 3 CNN Economic Biz News Business Proiect de 100 milioane euro la Tulcea: Suedezii de la Usitall vor produce energie din deşeuri

Proiect de 100 milioane euro la Tulcea: Suedezii de la Usitall vor produce energie din deşeuri

Proiect de 100 milioane euro la Tulcea: Suedezii de la Usitall vor produce energie din deşeuri
23 Oct 2008   •   17:29

Compania din Suedia Usitall va investi mai mult de 100 milioane euro la Tulcea, în trei-patru ani, pentru a construi un incinerator de deşeuri care va furniza energie termică şi electrică pentru întregul oraş. Întreprinderea vrea să extindă acest tip de parteneriat şi cu alte primării.
"Pentru noi este un pas foarte important, care deschide o mulţime de oportunităţi, deoarece acest proiect face ca gropile de gunoi să nu mai fie necesare în viitor şi ajută la conservarea resurselor, înlocuind combustibilii fosili şi reducând necesitatea de a importa petrol sau gaze naturale", a declarat, într-un comunicat remis Mediafax, preşedintele executiv al Usitall, Stellan Jacobsson.
În vederea consolidării acestui proiect, Usitall a semnat, marţi, un memorandum de înţelegere cu autorităţile locale din Tulcea. Dacă ţara noastră va selecta avioanele de luptă Gripen pentru a înlocui MiG-urile 21 de fabricaţie sovietică, Saab/Gripen s-a angajat să investească şi că coopereze industrial în sectoare precum apărarea şi aeronautica, energia, mediul înconjurător, IT şi educaţia, în valoare de cel puţin 100% din valoarea contractului pentru achiziţia de avioane, se arată comunicat.
Compania Saab este deţinătoarea a 30% din acţiunile Usitall, iar restul titlurilor aparţin municipalităţii din Linkoping.
În Suedia, aproape 95% din deşeuri sunt transformate în energie, 5% fiind depozitate în gropi de gunoi, anunţă sursa citată.
Antena3.ro

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close