Antena 3 CNN Externe Avioane ruseşti au survolat nave americane la câteva sute de metri

Avioane ruseşti au survolat nave americane la câteva sute de metri

Avioane ruseşti au survolat nave americane la câteva sute de metri
Sursa foto: portavion stennis
20 Mar 2009   •   09:00

Avioane militare ruseşti au zburat la doar 150 de metri deasupra navelor militare americane ce participă la un exerciţiu comun cu Coreea de Sud în Marea Japoniei, a anunţat Pentagonul.

Două avioane Iliuşin IL-38 de patrulă maritimă au zburat la 150 m deasupra unui portavioan american - Stennis, luni, în timp ce se afla în apele internaţionale din Marea Japoniei.
Distanţa la care acestea au survolat vasul american este mai mică decât orice alt zbor efectuat de Rusia deasupra vreunei nave americane în ultimul an.

Incidentul s-a repetat marţi, când USS Blue Ridge şi Stennis au fost survolate de două bombardiere ruseşti Bear. De aceasta dată însă distanţa a fost mai mare - circa 600 de metri.

Oficialii americani au precizat că în ambele cazuri, avioane de luptă americane F/A-18 au interceptat avioanele ruseşti la circa 70 de mile marine de nave şi le-au escortat până au părăsit zona.

De asemenea, în ambele cazuri, militarii americani au încercat să îi contacteze pe piloţii ruşi pe frecvenţele radio internaţionale, dar aceştia nu au răspuns.

Ultima dată când avioane ruseşti au zburat peste o navă americană a fost în februarie 2008, când ?ţinta? a fost portavionul USS Nimitz.

Deşi Pentagonul nu vorbeşte des despre asemenea incidente, acestea nu sunt acţiuni ilegale şi în general sunt considerate doar manifestări de forţă ale armatei ruse.
Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close