Antena 3 CNN Externe Carte: Papa Ioan Paul II se autoflagela

Carte: Papa Ioan Paul II se autoflagela

Carte: Papa Ioan Paul II se autoflagela
Sursa foto: ioan paul
27 Ian 2010   •   13:19

Papa Ioan Paul al II-lea se autoflagela cu o curea, chiar şi în vacanţă, şi dormea pe podea ca act de penitenţă şi pentru a ajunge mai aproape de perfecţiunea creştină, potrivit unei noi cărţi.
Cartea "De ce este un sfânt? mai include şi discursuri nepublicate anterior şi documente scrise de Ioan Paul, inclusiv un memo din 1989 în care arăta că va demisiona dacă ar fi devenit incapabil.
Cartea mai arată că Ioan Paul l-a iertat pe atentatorul său din 1981 în ambulanţa care îl ducea spre spital, la doar câteva momente după atentatul din 13 mai. Iniţial, el a crezut că acesta este membru al organizaţiei teroriste italiene Brigăzile Roşii.
Cartea a fost scrisă de Monsignor Slawomir Oder, principalul promotor al canonizării Papei. Aceasta se bează pe mărturia a 114 martori şi documente pe care le-a colectat Oder pentru a-şi susţine cazul.
La conferinţa de presă de marţi, Oder a apărat practica lui Ioan Paul de autoflagelare, pe care unii credincioşi o folosesc pentru a-şi reaminti de suferinţa lui Iisus pe cruce.

"Este un instrument al perfecţiunii creştine," sublinia Oder, răspunzând criticilor despre cum ar putea fi împăcată această practică cu preceptul că organismul uman este un dar de la Dumnezeu.
În carte, Oder scrie că Ioan Paul şi-a negat frecvent mâncarea şi "frecvent petrecea noapte pe podea," deranjându-şi patul dimineaţă pentru a nu atrage atenţia asupra actului său de penitenţă.
"Dar nu se limita la aceasta. Aşa cum unii membri ai ai anturajului său din Polonia şi Vatican au auzit cu propriile urechi, Ioan Paul se flagela?.
Papa Benedict XVI l-a pus pe Ioan Paul pe pista rapidă spre sanctificare la doar câteva săptămâni după moartea acestuia, în 2 aprilie 2005, nerespectând tradiţionalii cinci ani înainte de începerea procesului.
Luna trecută, s-a mai făcut un pas spre posibila beatificare- primul în proces- prin aprobarea unui decret despre "virtuţile sale eroice ." Acum, Vatican trebuie să confirme un miracol.
Antena3.ro

×
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close