Antena 3 CNN Externe Danemarca, pe primul loc în UE la consumul de marijuana. Românii, pe ultimele locuri

Danemarca, pe primul loc în UE la consumul de marijuana. Românii, pe ultimele locuri

Danemarca, pe primul loc în UE la consumul de marijuana. Românii, pe ultimele locuri
26 Iun 2008   •   18:28

Tinerii adulţi din Danemarca fumează marijuana mai mult decât oricare alţii din UE, însă drogul este mai ieftin în Spania, iar cel mai puternic se găseşte în Olanda, conform unui nou studiu realizat de Centrul European de monitorizare a drogurilor, anunţă EU Observer. Cam jumătate dintre danezii cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani au încercat drogul la un moment dat în viaţă, spre deosebire de media înregistrată la nivelul UE, de 30 la sută, potrivit raportului citat de EU Observer.

Franţa, Spania, Marea Britanie şi Republica Cehă ocupă de asemenea poziţii fruntaşe în acest top, 40 de procente dintre locuitorii lor încercând măcar o dată acest drog.

În România consumul de canabis se înscrie în cote foarte scăzute. Astfel doar trei la sută dintre români au consumat marijuana. Bulgaria, Malta şi Cipru sunt celelalte ţări care se află la coada acestui clasament cu 10 procente.

Canadienii sunt însă liderii mondiali la consumul de marijuana, cu 58,6 la sută, urmaţi de cetăţenii SUA, cu 49 de procente.Gramul de cannabis costă în jur de 1,40 euro în Spania, şi ajunge la 21,50 euro în Norvegia.

În majoritatea ţărilor, marijuana se vinde cu 5-11 euro. Preţurile au scăzut şi s-au stabilizat în Europa din 1996. Marijuana olandeză este cea mai puternică cu o medie de 20 la sută de tetrahidrocanabinol (THC), ingredientul activ din canabis, în comparaţie cu mai puţin de trei procente, cât se regăseşte în marijuana din Portugalia şi Italia.

În studiul de 700 de pagini este de asemenea prezentat modul în care a fost folosit canabisul în Europa de la începutul secolului al XIX-lea. La acea vreme, tratatele medicale precum documentul irlandez din 1839 "Despre prepararea cânepei indiene sau Gunjah" au făcut cunoscut drogul.

"Mai mult de 13 milioane de europeni au consumat marijuana în ultima lună. Aproximativ 50.000 de tone de plantă de canabis sau răşină sunt produse pentru consum în fiecare an", conform studiului citat de EU Observer.

Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close