Antena 3 CNN Externe Israel. Ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului

Israel. Ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului

Israel. Ceremonie de comemorare a victimelor Holocaustului
Sursa foto: israel
20 Apr 2009   •   16:09

Israelul îi comemorează luni pe cei şase milioane de evrei care au murit în cel de-al doilea război mondial. Mii de oameni sunt aşteptaţi la Muzeul Holocaustului din Ierusalim pentru a lua parte la ceremoniile la care vor participa şi înalţi oficiali israelieni. Evenimentul are loc în acelaşi timp cu conferinţa ONU împotriva rasismului, boicotată de mai multe state occidentale din cauza prezenţei Iranului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va da startul, la Ierusalim, ceremoniilor anuale de comemorare a Holocaustului. Ceremoniile oficiale vor începe la ora 20.00 la Yad VaShem, muzeul holocaustului din Ierusalim. La eveniment sunt aşteptaţi şi sute de supravieţuitori ai lagărelor de concentrare naziste.

?Pe atunci, nu aveam un nume, nu aveam chip sau personalitate. Doar numere, eram numerotaţi ca oile. Astăzi, ne simţim norocoşi că suntem filmaţi. Ne simţim ca nişte fiinţe umane, liberi în ţara noastră? a spus un supravieţuitor al Holocaustului.

Doi dintre foştii deţinuţi s-au întâlnit pentru prima dată în libertate. Bărbaţii aveau tatuate numere de identificare consecutive şi stăteau unul lângă celălalt în lagăr. De atunci, nu au mai ştiut nimic unul despre celălalt.

?Este o poveste unică şi, chiar şi pentru mine, care am lucrat ani de zile pe acest subiect, este ceva de care îmi amintesc cu lacrimi în ochi. Este fascinant să vezi oameni care se reîntâlnesc după atâţia ani petrecuţi în lagăre? a declarat Haim Gertner, directorul unui institut de cercetare a Holocaustului.

Ceremoniile au loc în acelaşi timp cu conferinţa a ONU împotriva rasismului ce are loc la Geneva. Temându-se de declaraţii antisemite legate de prezenţa preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, Statele Unite, Germania, Canada, Olanda, Italia şi Polonia au anunţat că boicotează evenimentul. Mai mult, Israelul a criticat dur decizia organizatorilor de a-l invita pe Ahmadinejad, despre care oficialii de la Ierusalim spun că este rasist.

Antena 3

×
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close