Antena 3 CNN Externe Israel se pregăteşte de invadarea Fâşiei Gaza

Israel se pregăteşte de invadarea Fâşiei Gaza

Israel se pregăteşte de invadarea Fâşiei Gaza
26 Dec 2008   •   04:35

Premierul israelian, Ehud Olmert, a emis joi un ultim apel către palestinienii din Fâşia Gaza pentru a răsturna conducătorii Hamas şi să se oprească în a mai trage u rachete spre Israel, avertizând că nu va ezita să folosească forţa.
Comentariile sale au fost un indiciu clar că Israel pregăteşte o posibilă ofensivă, ce ar putea rezulta în pierderi mari de ambele părţi şi ar putea alimenta o criză umanitară.
Surse politice din Israel au indicat că guvernul lui Olmert a aprobat o acţiune militară în trepte, ce va începe cu atacuri aeriene împotriva mai multor ţinte Hamas, într-o enclavă care este foarte dens populată.
O operaţiune pe scară largă urmează a fi autorizată, dar ar putea primi undă verde, în funcţie de răspunsul Hamas. De cealaltă parte, în Gaza, purtătorul de cuvânt al Hamas,Fawzi Barhoum, a declarat că Israel ?va plăti preţul? pentru un eventual atac.
Olemrt a declarat pentru televiziunea Al Arabiya television, post arab foarte urmărit în Gaza: ?Nu am venit aici să declar război. Dar Hamas trebuie oprit - şi aşa va fi. NU voi ezita să folosesc puterea Israelului pentru a lovi Hamas şi jidahul islamic. Cum? Nu voi intra în detalii acum. Suntem mai puternici?, avertiza liderul israelian.
Olemert a rezistat până acum unei presiuni interne în Israel ce cerea o operaţiune militară masivă contra Hamas, dar rachete au fost trase masiv dinspre enclavă, după ce săptămâna trecută a exprirat armistiţiul de şase luni mediat de Egipt. Militanţii au lansta în două zile peste 100 de rachete.
Ministrul israelian de externe,Tzipi Livni, primul candidat aflat pe lista înlocuitorilor lui Olmert la alegerile din 19 februarie, a avut discuţii cu preşedintele egiptean Hosni Mubarak, la Cairo. Acesta i-a cerut să se evite o escaladare a conflictului.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ehud Olmert Fasia Gaza
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close