Antena 3 CNN Externe Israelul şi palestinienii reiau discuţiile la nivel înalt

Israelul şi palestinienii reiau discuţiile la nivel înalt

Israelul şi palestinienii reiau discuţiile la nivel înalt
Sursa foto: gard cisiordania
03 Sep 2009   •   09:53

Israel şi palestinienii au avut miercuri primele discuţii la nivel înalt de când premierul Benjamin Netanyahu a preluat funcţia, în luna martie, cu promisiunea de a accelera cooperarea economică, în pofida absenţei negocierilor de pace.
Întâlnirea vine pe fondul analizei experţilor care arată că economia Cisiordaniei este pe un trend ascendent dacă Israel elimină restricţiile.
Vicepremierul israelian Silvan Shalom şi ministrul palestinian al Economiei Bassem Khoury au discutat despre îmbunătăţirea comerţului şi au căzut de acord să ţină întâlniri regulate şi să creeze echipe de lucru.
Netanyahu promovează ideea "păcii economice" ca pas spre un acord complet de pace între Israel şi palestinieni. O redresare economică a Cisiordaniei ar întări poziţia preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas, aflat în luptă pentru putere cu mişcarea islamică Hamas.
De la preluarea puterii, Netanyahu a eliminat unele blocaje rutiere şi a mai eliminat unele restricţii pentru Cisiordania.

Întâlnirea de miercuri a fost prima la nivel de cabinet între Netanyahu şi Abbas . Agenda a inclus micşorarea restricţiilor de intrare în Israel pentru oamenii de afaceri palestinieni, acclererarea exporturilor de carne către Cisiordania şi a importurilor de produse lactate de aici în Israel, permisiunea de a permite mai multor palestinieni accesul la sistemul medical din Israel, dar şi planuri de a construi parcuri industriale comune.
Anterior, Fondul Monetar Internaţional a prezis că economia palestiniană ar putea creşte cu 7 procente în 2009, dar doar dacă Israel permite mai multă libertate de mişcare în Cisiordania.

Antena.ro

×
Subiecte în articol: negocieri de pace stat palestinian
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close