Antena 3 CNN Externe Premierul Japoniei şi-a prezentat demisia pentru neîndeplinirea promisiunilor electorale

Premierul Japoniei şi-a prezentat demisia pentru neîndeplinirea promisiunilor electorale

Premierul Japoniei şi-a prezentat demisia pentru neîndeplinirea promisiunilor electorale
Sursa foto: Yukio Hatoyama
03 Iun 2010   •   08:16

Premierul japonez Yukio Hatoyama şi-a anunţat demisia, miercuri, după mai puţin de nouă luni după ce a preluat puterea. Hatoyama şi-a văzut cota de susţinere prăbuşindu-se după scandalul privind relocarea bazei americane din Okinawa.
Hatoyama, care a preluat funcţia în septembrie, şi-a văzut cota de susţinere ajungând de la 70 procente la sub 20 la sută. Hatoyama promisese iniţial să mute baza de pe insulă, dar a decis ulterior să o menţină acolo, mulţumind astfel Washington, dar nemulţumindu-i pe locuitorii din Okinawa şu partenerii său de coaliţie de la Partidului Social Democraţilor.
Formaţiunea de stânga a părăsit coaliţia formată din trei partide, slăbind astfel forţa guvernului în camera superioară a parlamentului înainte de alegerile din iulie.
Hatoyama a făcut anunţul la o întrunire specială a parlamentarilor din Partidul său Democratic(DPJ), cărora le-a transmis: "Voi demisiona", în timp ce promitea că va "crea un nou DPJ".

"Munca guvernului nu a reflectat dorinţele publicului," arăta premierului, adăugând că a cerut şi secretarului general al partidului şi cel mai important om din formaţiune -Ichiro Ozawa - să demisioneze.

Ozawa a fost implicat într-un scandal privind finanţarea în care trei dintre consilierii săi au fost acuzaţi. Hatoyama a numit problemele lui Ozawa şi chestiunea Okinawa ca fiind principalele motive pentru demisie.
"Am provocat probleme pentru poporul din Okinawa," arăta Hatoyama. "Va trebui să facem eforturi pentru a muta baza americană în afara Okinawa".
Speculaţiile despre demisia lui Hatoyama au dominat presa în această săptămână, iar apelurile pentru acest gest au crescut în intensitate în cadrul DPJ înainte de alegerile pentru camera superioară a parlamentului, pe 11 iulie.
Creditat ca probabil succesor este vicepremierul şi ministru de finanţe Naoto Kan, dar şi ministrul de externe Katsuya Okada şi ministrul transporturilor Seiji Maehara .
Hatoyama arăta şi că nu va mai candida pentru un loc în camera inferioară a parlamentului la următparele alegeri, când îi expiră mandatul, peste trei ani.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: japonia baza militara
Parteneri
Cod galben de vreme rea pentru jumătate de țară
x close