Antena 3 CNN Externe Spania încă are nevoie de 300.000 de imigranţi pe an

Spania încă are nevoie de 300.000 de imigranţi pe an

Spania încă are nevoie de 300.000 de imigranţi pe an
22 Oct 2008   •   23:47

Dacă până acum se vorbea de o criză acută în economia Spaniei, lucrurile se pare că nu sunt chiar atât de grave pe cât pare. Un raport oficial realizat de un cabinet privat, Etnia Comunicacion, şi aprobat de Guvernul spaniol arată că Spania are nevoie de 100.000 de imigranţi calificaţi pe an până în 2012, în pofida crizei economice.
Raportul recunoaşte că Spania este în criză economică de la sfârşitul anului trecut, în special în sectorul construcţiilor, şi că acest lucru "va reduce fluxul migrator cu mai mult de jumătate în următorii trei ani", transmite AFP.
Dar Spania va avea în continuare nevoie de "250.000 până la 300.000 de noi rezidenţi pe an", dintre care 100.000 de muncitori calificaţi, mai ales în sectorul înaltei tehnologii, ingineriei, consultanţei pentru companii şi sănătăţii. "Lipsa de profesionişti cu înaltă calificare în sectorul tehnologic, în special în domeniul internetului, dar şi în domeniul sănătăţii începe să fie urgentă", subliniază raportul.
Numărul imigranţilor din Spania a crescut spectaculos în ultimul deceniu, de la 500.000 în 1996 la 5,22 milioane în prezent, la o populaţie totală de 45 de milioane de locuitori. Din totalul imigranţilor aflaţi în prezent în Spania, 2,2 milioane sunt extracomunitari.
Însă majoritatea imigranţilor au locuri de muncă ce nu necesită calificare superioară, in construcţii, hoteluri, servicii sau agricultură, se arată în raportul bazat pe datele ONU, OCDE si Băncii Centrale Europene.
Îmbătrânirea populaţiei spaniole şi rata scăzută a natalităţii (1,4 în 2006, potrivit Eurostat) face necesară imigraţia, potrivit raportului care afirmă că "soldul migrator negativ va avea un impact socio-economic profund negativ".
Criza economică pe care o traversează Spania de la sfârşitul anului 2007 a avut drept efect creşterea şomajului printre imigranţi, care ocupă locurile de munca cele mai precare şi în sectoarele cele mai expuse, cu o rată de 16,46% faţă de media naţională de 9,34%.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Spania imigranti romani
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close