Antena 3 CNN Externe Statele Unite nu mai au bani sa îşi execute condamnaţii la moarte

Statele Unite nu mai au bani sa îşi execute condamnaţii la moarte

Statele Unite nu mai au bani sa îşi execute condamnaţii la moarte
13 Dec 2008   •   10:33

Criza economică poate avea şi efecte benefice, cel puţin pentru condamnaţii la moarte din Statele Unite. Deţinuţii au primit cu mare satisfacţie vestea că statul nu mai are fonduri ca să finanţeze execuţiile. Doar în California autorităţile ar trebui să cheltuie peste 200 de milioane de dolari, ca să-i execute pe cei 670 de condamnaţi la moarte.
Criza economică fără precedent este motivul pentru care sute de condamnaţi la moarte din SUA sunt încă în viaţă. Situaţia este atât de dificilă încât statul New Mexico ar putea chiar să renunţe la pedeapsa cu moartea dacă nu primeşte fonduri de la guvernul federal. Cu o situaţie similară se confruntă şi statul Utah. Tribunalul Suprem a anunţat că va respinge toate condamnările la moarte dacă nu vor fi găsite resursele pentru finanţarea apelurilor.
Potrivit jurnaliştilor de la ziarul Gândul, nu doar execuţia în sine pune la grea încercare sistemul judiciar american. Cele mai multe fonduri sunt cheltuite pentru aplicarea căilor de atac a sentinţelor. Asta presupune de multe ori chiar repetarea proceselor judiciare. Se ajunge, astfel, la situaţia în care execuţia unui condamnat să coste mult mai mult decât închisoarea pe viaţă.
Din acest motiv, mai mulţi directori ai unor închisori americane s-au pronunţat pentru comutarea pedepselor cu moarte în închisoare pe viaţă. Astfel, resursele folosite pentru executarea sentinţelor vor putea fi folosite în programe de prevenire a violenţei sau în modernizarea laboratoarelor de cercetare criminalistică.
Antena 3

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close