Antena 3 CNN Actualitate Valeriu Stoica se opune statului român în instanţă şi cere daune de 100 de milioane de dolari

Valeriu Stoica se opune statului român în instanţă şi cere daune de 100 de milioane de dolari

Valeriu Stoica se opune statului român în instanţă şi cere daune de 100 de milioane de dolari
20 Oct 2008   •   11:05

Fostul ministru al Justiţiei, Valeriu Stoica, reprezintă firma britanică Eastern Duty Free într-un proces comercial la Banca Mondială, în care cere statului român daune de 100 de milioane de dolari. Valeriu Stoica, membru al Partidului Democrat Liberal, este expert în instanţă al companiei britanice EDF care luptă cu statul român pentru 100 de milioane de dolari. Alături de el, împotriva României, pledează şi Michael McNutt, cel care s-a aflat în spatele dezastrului de la privatizarea Combinatului Siderurgic Reşiţa cu "investitorul strategic" Noble Ventures.
Reprezentanţii firmei EDF susţin că, în 2001, li s-ar fi cerut o mită de 2,5 milioane de dolari, pentru prelungirea contractului pe 10 ani privind monopolul serviciilor de duty free în Aeroportul Otopeni. La începutul lunii septembrie, Centrul Internaţional pentru Reglementarea Disputelor privitoare la Investiţii de pe lângă Banca Mondială a respins o înregistrare audio, depusă ca probă în instanţă de firma EDF. Potrivit surselor citate de Jurnalul Naţional, proba a fost respinsă pentru că înregistrarea s-ar fi făcut ilegal, fără mandat judecătoresc.
În plus, apărătorii EDF nu au depus în instanţă caseta orginală, ci o prelucrare digitală, pe care experţii au descoperit peste 20 de intervenţii. Compania EDF a deţinut timp de zece ani monopolul serviciilor de duty free pe Aeroportul Otopeni. În 2002 contractul nu a fost prelungit, iar firma britanică a dat în judecată statul român, cerând daune de 100 de milioane de dolari. O soluţie în procesul comercial de la Banca Mondială dintre firma EDF şi statul român este aşteptată în primăvara anului viitor.
Antena3

×
Subiecte în articol: banca mondiala
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close