Antena 3 CNN Politică Boc către PNL: Aţi risipit bugetul ca la cazino şi acum hoţul strigă hoţul (VIDEO)

Boc către PNL: Aţi risipit bugetul ca la cazino şi acum hoţul strigă hoţul (VIDEO)

Boc către PNL: Aţi risipit bugetul ca la cazino şi acum hoţul strigă hoţul (VIDEO)
Sursa foto: Emil Boc
13 Mai 2009   •   11:12

Decizia Comisiei Europene de a declanşa, miercuri, procedura de deficit excesiv împotriva României din cauza iresponsabilităţii fostului Guvern, reprezintă adevărata moţiune de cenzur şi nu demersul liberal, a afirmat astăzi premierul Emil Boc în discursul său de răspuns la acuzaţiile liberale. Primul-ministru a acuzat PNL că au reuşit să topească banii statului ca la cazinou, lăsând România datoare.

"Banii românilor au mers la buget, iar liberalii au topit banii ca la cazinou şi ne-au lăsat pe toţi datori. România riscă acum sancţiuni de miliarde de euro şi tăierea de fonduri europene, Guvernul fiind obligat să reducă deficitul pentru a evita sancţiunile financiare care planează asupra ţării. Cei care iniţiază această moţiune sunt cei vinovaţi de declanşarea procedurii de deficit excesiv. Cu alte cuvinte, hoţul strigă hoţul", a spus Boc.
Boc a susţinut că Executivul Tăriceanu a risipit, anul trecut, în numai trei luni de zile, 4,3 miliarde de euro în condiţiile în care actualul guvern a contracte de la UE un împrumut de 5 miliarde de euro pentru următorii doi ani.
Premierul a mai acuzat fosta guvernare că a reuşit performanţa transformării unei creşteri economice de 7.8% într-un deficit bugetar de 5,4%.



El a acuzat fostul Cabinet că a cheltuit în ultimele luni de guvernare o sumă comparabilă cu împrumutul de 5 miliarde euro contractat de România de la Comisia Europeană şi a atras fonduri comunitare extrem de reduse.
Premierul a prezentat, în sinteză, măsurile adoptate de actualul Guvern de la preluarea mandatului, precizând că o atenţie prioritară este acordată persoanelor cu venituri reduse.
?PNL ar trebuie sa explice cum au reuşit să transforme bazele prosperităţii în premisele dezastrului, să explică cum visteria trezoreriei a fost golită utilizându-se până şi banii alocaţi pentru privatizare,
cum au reuşit să reducă ratingul de ţără sub categoria de investment grade, cum investitorii străini şi investiţiile străine au scăzut de la 963 milioane de euro la mai puţin 400 de milioane de euro în decemebrie 2008? a mai afirmat Boc.



Premierul a continuat prezentând şi un scenariu al posibilelor consecinţe pe anul 2009 în cazul în care PNL ar fi continuat să se afle la guvernare: un deficit bugetar de 9% şi în situaţi aprobării proiectului de buget întocmit pentru acest an de fostul guvern un deficit de 11% din PIB.?A fost cea mai neagră perioadă din istoria finanţelor româneşti", a spus premierul.

Boc a trecut rapid în revistă realizările propriului guvern şi a criticat pe liberali pentru faptul că nu au abordat în textul moţiunii şi chestiunea absorbţiei fondurilor europene.
?Acest cuvânt lipseşte cu desăvârşire din moţiunea de cenzură. De ce? Pentru că doar în 4 luni de zile guvernul PSD-PDL a ajuns la ce a facut vechea guvernare în 2 ani de zile şi suntem în ritm accelerat de absorbţie a fondurilor europene? a susţinut Boc.

Şeful Executivului a declarat că actualul Guvern a "făcut paşi importanţi pentru redresarea deficitului bugetar", prin adoptarea unui "program agresiv" de investiţii în infrastructură, iar sumele vor fi direcţionate către investiţiile în mediu, transporturi, reabilitarea termică.
?Această moţiune de cenzură este de fapt îndreptată împotriva autorilor ei? a conchis Boc.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc PNL
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close