Antena 3 CNN Politică Codaşii români din Parlamentul European, recompensaţi cu noi mandate şi înalte demnităţi

Codaşii români din Parlamentul European, recompensaţi cu noi mandate şi înalte demnităţi

Codaşii români din Parlamentul European, recompensaţi cu noi mandate şi înalte demnităţi
Sursa foto: Parlamentul European
23 Apr 2009   •   13:29
ANTENA3.RO - EXCLUSIV ONLINE // Europarlamentariii români nu se omoară cu munca la Bruxelles. Potrivit unui studiu, publicat pe site-ul parlorama.eu, o bună parte din reprezentanţii ţării noastre în Parlamentul European se situează la coada clasamentului eficacităţii parlamentare. Cu toate acestea, pentru alegerile din iunie formaţiunile politice româneşti au decis să promoveze în continuare pe locuri eligibile pe unii dintre codaşii legislativului european. Este cazul democrat-liberalului Sebastian Bodu, al social-democraţilor Ioan Mircea Paşcu, Rovana Plumb, Daciana Sârbu şi Corina Creţu, şi al udemeristului Iuliu Winkler. Alţi foşti eurodeputaţi ?perfomeri? la capitolul lene parlamentară au fost recompensaţi cu demnităţi înalte acasă, cazul social-democraţilor Roberta Anastase şi al lui Sorin Frunză Verde. Unii eurodeputaţi, precum Maria Petre sau Gabriela Creţu, au făcut cu adevărat treabă bună la Bruxelles în ultimii patru ani, dar sunt în prezent excluşi de pe listele de partid.

Vezi topul europarlamentarilor români

Mai toate formaţiunile politice româneşti au bătut monedă pe seama exigenţei criteriilor de selecţie a propriilor candidaţi pentru alegerile europarlamentare. Cu toate acestea pe listele partidelor au apărut o serie de actuali europarlamentari, care potrivit acestui studiu, nu s-au remarcat prin activitate sau reprezentare eficientă a intereselor a ţării noastre la Bruxelles.
Mandat de eurodeputat, asigurat pentru leneşii PE
La polul opus, şapte europarlamentari se dovedesc performeri la capitolul lipsă de activitate şi de prezenţă. Potrivit studiului, Titus Corlăţean, Sorin Frunzăverde, Iuliu Winkler, Roberta Anastase, Cătălin-Ioan Nechifor, Daciana Sârbu şi Rovana Plumb primesc zero la capitolul activitate parlamentară.
Rovana Plumb şi Daciana Sârbu ocupă în prezent locuri eligibile pe lista de candidaţi cu care PSD se va prezenta la alegerile din iunie, respectiv locul 2 şi 5. Susţinerea lor pentru un nou sejur legislativ la PE nu s-ar justifica având în vedere randamentul scăzut de care au dat dovadă în ultimii patru ani petrecuţi la Bruxelles. Şefa organizaţiei femeilor social-democrate se regăseşte pe locul 842 în topul eficienţei activităţii legislative, în timp ce fiica ministrului Agriculturii pe 849.
?Perfomer? se dovedeşte şi social-democratul Ioan Mircea Paşcu, aflat pe locul 790 în topul deputaţilor legislativului european şi pe o poziţie eligibilă, a treia pe lista candidaţilor PSD.
Interesant este faptul că actualul eurodeputat PSD, Gabriela Creţu nu se mai regăseşte pe lista cu candidaţi ai partidului deşi se află pe locul trei în topul europarlamentarilor români şi pe poziţia 182 în clasamentul general. Conform unor surse social-democrate, ea a a plătit poliţele conflictului dintre liderul PSD, Mircea Geoană şi soţul ei, Dumitru Buzatu, liderul filialei de vaslui.
Adrian Severin, cel care deschide lista PSD din acest an, a dat randament la PE fiind plasat pe locul 244. Partidul Conservator a preferat să-l susţină pe Sabin Cutaş pentru un loc de eurodeput, deşi ctualul europarlamentar, Silvia Ciornei pare a fi făcut treabă bună la Bruxelles, prestaţia sa fiind recompensată cu un loc 236.
La liberali, înafară de Silaghi, Renate Weber s-a descurcat onorabil la PE. Ea este plasată pe locul 355 din 921. Nu acelaşi lucru se poate spune despre fostul liberal Adrian Cioroianu ? locul 745-, sau Daniel Dăianu, poziţia 649, o prestaţie care ar justifica parţial faptul că nu au fost preferaţi de Crin Antonescu pentru un loc eligibil la noile alegeri.
Criteriile de selectare a candidaţilor PDL, aruncate la gunoi
Democrat-liberalii se pot lăuda şi ei cu un codaş: Sebastian Bodu, plasat pe locul 603. cu toate acestea partidul pare dispus să-i mai acorde încă o şansă. Bodu va concura la alegerile europarleamentare de pe confortabila poziţie 7.
Spre comparaţie, prestaţia democrat-liberalei Maria Petre la PE, locul 427 în clasamentul randamentului europarlamentar a trebuit să spună adio continuării carierei sale legislative la Bruxelles, ea negăsindu-se în graţiile conducerii PDL pentru ocuparea unui loc eligibil pe listă. Democrat-liberalul care deschide lista cu eurocandidaţi a partidului de guvernământ, Theodor Stolojan, se clasează pe locul al 13-lea în rândul europarlamentarilor români şi pe poziţia 497 în clasamentul general. Potrivit studiului, Stolojan se găsesşte pe locul trei în rândul celor mai harnici eurodeputaţi PDL, după Maria Petre (427) şi Flaviu Călin Rus (459). Ultimul a fost pus pe lista partidului abia pe locul 15, o situaţie care confirmă jocurile de culise făcute dincolo dincolo de criteriile oficiale de selecţie ale acest partid.
La UDMR, Iuliu Winkler îl secondează pe episcopul Laszlo Tokes în cursa pentru un mandat european, deşi eficienţa legilativă acestuia a lăsat de dorit în ultimii patru ani, el ocupând locul 862 în top.
Anastase: Codaşă la Bruxelles, preşedinte de cameră legislativă acasă
Mai mulţi din foştii europarlamentari au fost promovaţi în înalte funcţii la nivelul instituţiilor române, deşi activitatea lor la PE nu poate fi catalogată nici măcar mediocră. Este cazul actualului preşedinte al Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care, potrivit acestui studiu s-a aflat în plutonul codaşilor europarlamentari, ocupând poziţia 857 în clasamentul general.
Preşedintele în exerciţiu al Consiliului Judeţean Caraş Severin, democrat-liberalul Sorin nu a făcut nici el mulţi purici la PE. Şi-a încheiat activitatea de eurodeputat în iunie 2008 şi ocupă locul 893 în topul de eficienţă al actualei legislaturi europene.
Social-democratul care s-ar fi dorit ministru de externe la un moment dat, Titus Corlăţean reprezintă ?mândria? plutonului românesc. Doar patru locuri l-au despărţit pe actualul senator de coroana celui slab eurodeputat. Corlăţean este al cincilea în ordinea inversă a clasamentului general, după el clasându-se doi italieni, un francez şi un polonez.
Adriana Ţicău şi Ovidiu Silaghi, fruntaşi la eficienţa parlamentară
Conform studiului citat, doar câţiva eurodeputaşi români s-au remarcat în clasamentul celor mai harnici membri ai Parlamentului European. Este vorba de social-democrat Adriana Ţicău, care se situează pe locul 90 în clasamentul general, din totalul de 921 de eurodeputaţi care s-au succedat în Parlamentul European în timpul acestei legislaturi.
Ea a primit nota maximă pentru activitatea parlamentară depusă, fiind devansată doar de liberalul Ovidiu Ioan Silaghi în domeniul prezenţei. Silaghi este cel care o secondează în topul celor mai eficienţi deputaţi români, în timp ce în clasamentul general ocupă locul 118. În calcularea gradului de eficienţă a fiecărui eurodeputat s-a ţinut cont de prezenţă, luarea cuvântului, întrebări scrise şi rapoartele eleborate.
În prezent, Ţicău este prezentă pe locul 4 pe lista candidaţilor PSD pentru alegerile europene din 7 iunie şi mai mult ca sigur îşi va continua cariera la Bruxelles. Ovidiu Silaghi candidează şi el pentru un nou mandat pe listele PNL, dar are puţine şanse în a prinde un loc eligibil fiind pus de noua conducere a partidului pe locul 7.
Marius Vulpe, Antena3.ro

Clasamentul randamentului celor 60 de europarlamentari români care s-au perindat în legislatura 2007-2009 la Parlamentul European

În elaborarea acestui top s-a ţinut seama de rata de prezenţă a eurodeputaţilor români la lucrările din plenul şi comisiile legislativului european, coroborate cu declaraţiile politice verbale şi scrise, intervenţiile, rapoartele întocmite şi rezoluţiile propuse de reprezentanţii României la Bruxelles.

1. Adriana Ţicău (PSD) Locul 92 în clasamentul general
2. Ovidiu Silaghi (PNL) Locul 118
3. Gabriela Creţu (PSD) Locul 182
4. Silvia Ciornei (PC) Locul 236
5. Adrian Severin (PSD) Locul 244
6. Renate Weber (PNL) Locul 355
7. Sogor Csaba(UDMR) Locul 365
8. Radu Podgorean (PSD) Locul 375
9. Maria Petre (PDL) Locul 428
10.Eugen Mihăiescu (PRM) Locul 458
11.Flaviu Călin Rus (PNL) Locul 459
12.Petre Popeangă (PRM) Locul 479
13.Teodor Stolojan (PDL) Locul 497
14.Victor Boştinaru (PSD) Locul 503
15.Cristian Buşoi (PNL) Locul 520
16.Nicolae Vlad Popa (PNL) Locul 528
17.Adina Vălean (PNL) Locul 530
18.Ramona Mănescu (PNL) Locul 541
19.Ovidiu Ganţ (FDGR) Locul 581
20.Sandor Konya Hamar (UDMR) Locul 602
21.Sebastian Bodu (PDL) Locul 603
22.Attila Kelemen (UDMR) Locul 627
23.Marian Zlotea (PDL) Locul 634
24.Magor Csibi (PNL) Locul 636
25.Dan Mihalache (PSD) Locul 639
26.Nicodim Bulzesc (PDL) Locul 643
27.Horia Toma (PNL) Locul 645
28.Daniel Dăianu (PNL) Locul 649
29.Marian Jean Marinescu (PDL) Locul 657
30.Csabo Karoly (UDMR) Locul 660
31.Radu Ţârle (PD) Locul 667
32.Petru Filip (PDL) Locul 687
33.Gheorghe Şerbu (PNL) Locul 702
34.Monica Iacob-Ridzi (PDL) Locul 709
35.Constantin Dumitriu (PDL) Locul 726
36.Gabriela Buruiană Aprodu (PRM) Locul 731
37.Viorica Moisiuc (PRM) Locul 732
38.Rareş Niculescu (PDL) Locul 735
39.Tiberiu Bărbuleţiu (PNL) Locul 745
40.Adrian Cioroianu (PNL) Locul 745
41.Cristian Stănescu (PRM) Locul 750
42.Eduard hellvig (PC) Locul 766
43.Cristian Dumirescu (PSD) Locul 770
44.Corina Creţu (PSD) Locul 772
45.Mircea Coşea Locul 778
46.Alexandru Morţun (PNL) Locul 783
47.Alexandru Athasaniu (PSD) Locul 788
48.Ioan Mircea paşcu (PSD) Locul 790
49.Mihaela Popa (PDL) Locul 798
50.Dragoş Florin David (PDL) Locul 801
51.Vasile Dâncu (PSD) Locul 815
52.Laszlo Tokes (UDMR) Locul 825
53.Dumitru Oprea (PDL) Locul 831
54.Rovana Plumb (PSD) Locul 842
55.Daciana Sârbu (PSD) Locul 849
56.Cătălin Nechifor (PSD) Locul 850
57.Roberta Anastase (PDL) Locul 857
58.Iuliu Winkler (UDMR) Locul 863
59.Sorin Frunzăverde (PDL) Locul 893
60.Titus Corlăţean (PSD) Locul 916

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close