Antena 3 CNN Politică Dizgraţie: Ridzi, vizată de colegi cu suspendarea din funcţiile politice deţinute în PDL

Dizgraţie: Ridzi, vizată de colegi cu suspendarea din funcţiile politice deţinute în PDL

Dizgraţie: Ridzi, vizată de colegi cu suspendarea din funcţiile politice deţinute în PDL
Sursa foto: Monica Iacob-Ridzi
23 Iul 2009   •   20:02

Fostul Ministru al Tineretului, Monica Iacob-Ridzi ar putea să rişte suspendarea din funcţiile politice deţinute în cadrul PDL. Surse din cadrul acestui partid au declarat pentru Antena3.ro că mai mulţi colegi de prtid au de gând să propună în cadrul BPN-ului partidului de luni, 27 iulie, suspendarea lui Ridzi din calitatea de preşedinte al tineretului PDL şi din alte funcţii politice deţinute până la finalizarea anchetei penale care va fi demarată cu avizul Parlamentului. Atât vicepreşedintele Ioan Oltean, cât şi liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader au confirmat că există posibilitatea trecerii temporare pe linie moartă a colegei lor de partid până la finalizarea anchetei procurorilor. Practica nu este nouă în PDL. Certaţi cu legea în trecut sau în prezent, Silvian Ionescu, baronul de Gorj, Ionel Manţog şi edilul de Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău au fost suspendaţi la rândul lor de conducerea PDL din funcţiile deţinute. Judecat pentru luare de mită, Gutău a fost chiar exclus în partid, revenind după ce a obţinut achitarea sa în instanţă.

Colegii de partid, nervoşi că au fost duşi de nas de Ridzi

Potrivit surselor citate, mai mulţi democrat-liberali poartă sâmbetele fostului ministru al Tineretului şi au de gând să ceară suspendarea sa din funcţiile politice deţinute ca un semnal că PDL nu este dispus să fie un scut pentru cei cu probleme în justiţie. Contestatarii sunt nemulţumiţi de faptul că au luat de bune afirmaţiile de nevinovăţie primite din partea lui Ridzi şi de faptul că s-ar fi făcut de râs luându-i apărarea atât public, cât şi în comisia parlamentară de anchetă. ?A venit la partid şi ne-a ne-a asigurat în repetate rânduri că a fost înşelată de subordonaţi, că nu ea a făcut evaluările firmelor care au primit contractele. Or Kovesi ne comunică că din contră, ea este responsabilă pentru tot scandalul, ba mai mult a încercat să-şi şteargă urmele. Ne-am făcut de râs? ne-au arătat sursele citate motivele nemulţumirilor care coc în sânul membrilor PDL.

Printre posibilii contestatari ai lui Ridzi s-ar număra chiar Theodor Stolojan sau membri ai comisiei parlamentare de anchetă care a recomandat urmărirea penală în acest caz, precum deputatul Sever Voinescu, mai susţin aceleaşi surse. Aceşltia ar putea susţine o propunere de suspendare a Monicăi Ridzi din fruntea tineretului PDL, idee care va fi formulată în cadrul BPN-ului de luni, mai afirmă surse democrat-liberale.

Oltean: Suspendarea, o posibilitate

Vicepreşdintele PDL, Ioan Oltean a recunoscut că este posibil ca la şedinţa conducerii partidului de luni să fie pusă pe masă o asemenea recomandare.

?Rămâne să vedem dacă aşteptăm deznodământul final în aceea ce priveşte ancheta procurorilor sau reacţionăm ca partid şi analizăm posibilitatea suspendării ei din funcţia de preşedinte al Tineretului PDL. Există şi o asemenea posibilitate. Am folosit-o în trecut şi cu domnul Silvian Ionescu, şi cu primarul de Râmnicu Vâlcea şi cu domnul Manţog. Partidul nu va face nici un fel de scut nici în jurul doamnei Ridzi, nici a vreunui alt coleg de partid, va lăsa justiţia să-şi urmeze cursul firesc? ne-a declarat Oltean.

Toader, preocupat de traumele psihice ale colegei de partid

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader se teme de eventualele traume psihice pe care un politician tânăr aflat la debut de carieră, cum este Ridzi, le-ar putea suferi în urma unei eventuale suspendări din funcţiile politice.

?Dacă se va pune în discuţie o asemenea propunere vom vedea unde o putem încadra, deoarece nu avem nici o prevedere statutară clară în acest sens. Trebuie să ne gândim şi la consecinţe, la traumele psihice pe care le poate suferi. Trebuie să facem în aşa fel să nu distrugem cariera unui om aflat la debut în politică dacă se dovedeşte nevinovată?a atras atenţia Toader.

Totuşi, liderul grupului parlamentar al deputaţilor PDL recunoaşte că Ridzi se face vinovată din ounct de vedere politic pentru modul în carea gestiont situaţia la nivelul MTS. ?Este clar că este vinovată din punct de vedere politic pentru modul în care condus şi gestionat ministerul, rămâne de dovedit dacă se face responsabilă şi din punct de vedere penal. Deputaţii PDL nu vor pune piedici în Parlament bunului mers al justiţiei? ne-a mai declarat Toader, sugerând că deputaţii partidului ar vot favorabil pentru solicitarea adresată astăzi Prlamentului de către procurorul general, Laura Codruţa Kovesi de avizare a iniţierii urmăririi penale în acest caz.

Silvian Ionescu şi Manţog, deschizători de drumuri

PDL nu ar fi la prima măsură de suspendare de acest gen. De fiecare dată când un membru important al partidului a intrat în atenţia presei pentru dosarele lor de corupţie sau mită, conducerea PDL a dispus suspendarea lor până la finalizarea anchetei pentru a evita agravarea consecinţelor negative de imagine.

Colecţionar de dosare penale încă din 2006, controversatul Ionel Manţog a plătit tribut acestei moşteniri, fiind nevoit în acest an să demisioneze din funcţia de director al Complexului Energetic Turceni în care a fost instalat de ministrul Economiei, Adriean Videanu şi pe care l-a prejudiciat în trecut.
În 2006, procurorii anticorupţie au descoperit că fostul director al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia (CNLO) şi-a construit, din banii companiei, o vilă de 200.000 de euro, ca în prezent să fie acuzat şi de prejudicierea intereselor CET Turceni pe vremea când a mai fost director al acestei instituţii.

Pe linie de partid, conducerea PDL a decis suspendarea lui Manţog din funcţia de lider al PDL Gorj, fiind înlocuit cu actualul deputat Cosmin Popescu. Cu toate acestea, Manţog continuă să conducă din umbră destinele acestei organizaţii judeţene.

Un alt caz din justiţie care s-a lăsat cu suspendări şi chiar excludere din PDL a fost cel al primarului de Râmnicu-Vâlcea, judecat pentru luare de mită, Mircia Gutău. Dat în 2006 afară din partid, suspendat din funcţia de edil, Gutău s-a reîntors la scurtă vreme la cârma primăriei acestui municipiu, dar şi în rândurile democrat-liberale după ce a trecut prin înălbitorul instanţelor de judecată.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close