Antena 3 CNN Politică Hrebenciuc: Legea uninominalului, făcută de PSD şi PNL spre paguba PDL

Hrebenciuc: Legea uninominalului, făcută de PSD şi PNL spre paguba PDL

Hrebenciuc: Legea uninominalului, făcută de PSD şi PNL spre paguba PDL
Sursa foto: Viorel Hrebenciuc
10 Mar 2009   •   16:54

Liderul deputaţilor PSD, Viorel Hrebenciuc, a recunoscut marţi că actuala lege a sistemului de vot uninominal a fost elaborată de PSD şi PNL în defavoarea PDL. Prezent la o dezbatere organizată de Asociaţia Specialiştilor în Comunicare Politică, Hrebenciuc a mai declarat că nu susţine în partid modificarea legii uninominalului, ci eventual revenirea la sistemul alegerilor pe liste, o tendinţă de altfel europeană.
"Înainte de uninominal, PSD avea 22%, PNL 15%, iar PDL avea 40%, chiar 45%, cât cele două partide la un loc", a declarat Viorel Hrebenciuc, recunoscând că PDL nu a reuşit să-şi păstreze după uninominal acele procente.

Liderul deputaţilor PSD a arătat că în perioada 2000-2008 politicienii nu şi-au dorit niciodată cu adevărat vot uninominal, dar au cedat în faţa evidenţei reliefate de sondajele de opinie care demonstrau că populaţia îşi doreşte acest sistem de vot.

"Sunt o serie de discuţii despre modificarea legii uninominalului. Azi, eu susţin în PSD nemodificarea legii uninominalului sau revenirea la votul pe liste. Mie, pe plan personal, îmi convine votul uninominal aşa cum este, dar n-am niciun fel de problemă dacă schimbăm votul uninominal", a mai declarat Hrebenciuc.
Hrebenciuc a apreciat că revenirea la votul pe listă reprezintă o tendinţă europeană, cazul Franţei fiind ilustrativ în acest sens. "La alegerile următoare, 25% din parlamentarii francezi vor fi aleşi pe liste", a spus deputatul PSD, referindu-se la promisiunea făcută de preşedintele Nicolas Sarkozy, că acest sistem va fi implementat în Franţa.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Hrebenciuc vot uninominal liste
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close