Antena 3 CNN Politică Trădare în rândurile Puterii: Dorneanu, la un pas să câştige cu aportul UNPR postul de judecător CCR

Trădare în rândurile Puterii: Dorneanu, la un pas să câştige cu aportul UNPR postul de judecător CCR

Trădare în rândurile Puterii: Dorneanu, la un pas să câştige cu aportul UNPR postul de judecător CCR
Sursa foto: Valer Dorneanu
01 Iun 2010   •   15:05

Stupefacţie în rândurile majorităţii parlamentare. Voturile combinate ale PDL, UDMR şi ale independenţilor din UNPR nu au fost,în premieră, îndeajuns de multe pentru a asigura accederea lui Ştefan Minea din partea PDL în postul de judecător la Curtea Constituţională. Peste 10 parlamentarii din actuala majoritate, au votat din zona UNPr în favoarea candidaturii lui Dorneanu. PSD a jubilat, PDL a contestat valabilitatatea votului în urma căruia Valer Dorneanu a obţinut 161 de voturi,iar Ştefan Minea - 123. Cum PNL are 54 de mandate de deputaţi, iar PSD 94, 13 voturi au venit pentru Dorneanu din zona deputaţilor independenţi care, susţin surse social-democrate, doresc să fie primiţi înapoi în PSD. Preşedintele Camerei, Roberta Anastase a invocat litera Regulamentului pentru a scăpa PDL de umilinţa suferită, arătând că Dorneanu ar fi trebuit să obţină jumătate plus unu din voturile numărului total de deputaţi, adică minimum 168 de voturi favorabile. Ea a suspendatlucrările din lipsă de cvorum, nu înainte de a propune reluarea votului într-o viitoare şedinţă de plen.

Sub protecţia votului secret pe buletine pentru alegerea unui judecător la Curtea Constituţională, mai mult de 10 parlamentari ai UNR au votat pentru trimiterea lui Valer Dorneanu ca judecător la Curtea Constituţională, susţin surse social-democrate. În plus, absenteismul înregistrat în rândurile deputaţilor Puterii a creat condiţiile pentru obţinerea de către Dorneanu a 161 de voturi favorabile, în timp ce Ştefan Minea, candidatul PDL, a întrunit doar 123 de voturi.

Deputaţii PSD Florin Iordache şi Valeriu Zgonea au cerut imediat validarea acestuia ca judecător la CC din partea Camerei, pe motiv că a întrunit jumătate plus unul din numărul voturilor deputaţilor prezenţi. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase (PDL) s-a opus, invocând Regulamentul forului şi arătând că Dorneanu trebuia să obţină minimum 168 de voturi favorabile, adică jumătate plus unul din numărul total al deputaţilor.

Disputele procedurale au fost stopate la un moment dat de Anastase care a suspendat şedinţa pe motiv de lipsă de cvorum.
Ea a susţinut că Valer Dorneanu nu a întrunit numărul de voturi necesare conform legislaţiei în vigoare şi a precizat că votul pentru alegerea unui judecător la Curtea Constituţională va fi reluat într-o altă şedinţă, care va fi programată de Biroul Permanent.

Social-democratul Nicu Băniocioiu a sugerat că gestul parlamentarilor independenţi se vrea o dovadă a interesului acestora de a se reîntoarce în sânul PSD. El a arătat că PSD impune condiţii celor care vor să se reînroarcă în sânul partidului: un vot favorabil în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură.

?Ei ne spun că vor vota moţiunea, dar numai în baza celor spuse în colegii nu-i putem crede. Să meargă în plen şi să voteze. Ei când merg în colegiu spun că nu mai votează acest guvern. Eu nu pot să-icred decât când vor merge în plen şi vor vota pentru la moţiune. Dacă vor vota la vedere înseamnă că nu trădează interesele lectoratului care i-a votat acolo? a susţinut Bănicioiu.

Întrebat câţi independenţi şi-au manifestat disponibilitatea de a vota moţiunea de cenzură, parlamentarul PSD a precizat că ştie aproape 10 persoane.

?De la PDL ştiu numai din declaraţiile publice ale unora, precum domnnul Oajdea de la Iaşi. Cred că medicii din PDL care sunt şi parlamentari nu au cum să voteze programul acestui guvern. De exemplu, domnul Ciuhodaru care nu cred că accepta tăierea salariilor angajaţilor de la spitalul de urgenţă? a arătat Bănicioiu.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close