Antena 3 CNN Politică PSD susţine creşterea pragului de 10% pentru intrarea în Parlament a partidelor politice

PSD susţine creşterea pragului de 10% pentru intrarea în Parlament a partidelor politice

PSD susţine creşterea pragului de 10% pentru intrarea în Parlament a partidelor politice
Sursa foto: Radu Moldovan
13 Apr 2010   •   13:15

PSD susţine introducerea unui prag electoral de 10%, chiar dacă propunerea în materie făcută de preşedintele lui Traian Băsescu merge pe "o pistă falsă", a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Moldovan. Social-democraţii sunt de acord şi cu modificarea sistemului de vot uninominal, astfel încât câştigătorul alegerilor în colegii, într-un tur sau două, să obţină mandatul de parlamentar.
"Credem că este bună propunerea preşedintelui, suntem de acord cu un prag electoral de 10%, nefiind un partid care să ne facem probleme că nu îl vom atinge. Vom susţine o modificare a legii în acest sens. Ne dorim, pe de altă parte, ca propunerea avansată de preşedinte să fie serioasă şi să nu se facă, peste câteva luni, că a uitat de ea, aşa cum se pare că a uitat de ce vorbea anul trecut, în legătură cu UCM, când propunea scăderea pragului", a afirmat Moldovan , citat de Mediafax.
Moldovan a precizat că social-democraţii vor susţine şi modificarea actualului sistem de vot uninominal.
"PSD şi preşedintele Victor Ponta au fost printre primii care au susţinut introducerea votului uninominal. Ne dorim ca acest sistem de vot să fie unul corect, iar cei care câştigă alegerile să intre în Parlament. În acest sens, ar fi două variante de discutat: fie cel care câştigă cele mai multe voturi obţine mandatul, fie se introduce scrutinul majoritar în două tururi, astfel încât să nu mai avem situaţii în care candidaţii de pe locurile doi sau trei ajung în Parlament, înşelând electoratul", a mai spus el.
Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, luni, la B1Tv, drept un susţinător al pragului electoral de 10% pentru intrarea în Parlament sau al unui sistem electoral care să permită existenţa a două partide mari, care să alterneze la guvernare cu sprijinul unui partid mai mic.
Antena3.ro

×
Parteneri
Alertă! Drone observate de la Baza Aeriana 57 Mihail Kogălniceanu
x close