Antena 3 CNN Politică Statutul PNL, calea spre candidatura pe moţiuni: Orban riscă sacrificarea de dragul echipei

Statutul PNL, calea spre candidatura pe moţiuni: Orban riscă sacrificarea de dragul echipei

Statutul PNL, calea spre candidatura pe moţiuni: Orban riscă sacrificarea de dragul echipei
Sursa foto: Crin Antonescu
03 Feb 2010   •   11:07

Liberalii se reunesc astăzi în prima şedinţă a comisiei de statut. Potrivit unor surse liberale, sunt şanse mari ca la viitorul Congres să fie impusă o conducere aleasă pe bază de moţiuni şi nu pe candidaturi individuale. Preşedintele PNL, Crin Antonescu este dispus să sacrifice funcţia de prim -vicepreşedinte deţinută de Ludovic Orban pentru a avea pace din partid şi a-şi apropia şi mai mult vicepreşedinţii turbulenţi de genul ieşeanului Relu Fenechiu. Garnitura de vicepreşedinţi doreşte păstrarea actualului număr de astfel de funcţii şi creşterea atribuţiilor lor prin preluarea celor exercitate în prezent de Orban. În aceste condiţii, Biroul Politic Central al PNL ar putea fi format după Congres numai de preşedintele partidului şi de către vicepreşedinţi, la care se s-ar mai adăuga membrii de partid cu rezultatele cele mai bune la ultimele alegeri şi secretarul general.

Conform surselor citate, Crin Antonescu doreşte unitate şi linişte în partid în acest an pentru a concentra eforturile politice ale partidului spre exterior: activitatea ca formaţiune de opoziţie împotriva PDL şi a actualului Guvern Boc, ale căror acţiuni sunt percepute ca o ameninţare pentru însuşi existenţa PNL.

În acest sens, liderul PNL ar fi decis să facă echipă cu vicepreşedinţii, echipă în care ar dori să facă parte şi Ludovic Orban care va fi retrogradat însă din funcţia de prim-vicepreşedinte. Astfel, la Congres, Crin Antonescu ar urma să fie confirmat în funcţia de preşedinte al partidului, iar liderii din eşalonul doi în posturile de răspundere deţinute şi acum, în condiţiile în care se preconizează că viitorul statut va permite candidatura la funcţiile de partid pe bază de moţiuni şi nu de candidaturi individuale.
În aceste condiţii, cel care va deveni liderul PNL va propune şi echipa care va face parte din BPC. Singurii dezavantajaţi de o asemenea strategie de lucru vor fi membrii grupării Tăriceanu care ar putea risca să nu mai fie incluşi în viziunea de conducere a lui Crin Antonescu şi să fie înlocuiţi cu achiziiţiile făcute de PNL în ultimul an, de tipul unui Dan Mihalache, susţin sursele citate. De altfel, pentru a permite noilor membrii liberali să ocupe funcţii de conducere, reglementările statutare privind accesul la astfel de funcţiii vor suferi şi ele modificări: criteriu vechimii nu va mai fi primordial ca până acum, ci aportul adus în campanie şi competenţel de ordin organizatoric.

Pentru a pregăti un Congres dedicat alegerilor interne în această formulă, o variantă luată în calcul de liberali constă în convocarea iniţială a unui Congres extraordinar care să adopte noul statut cu modificările dorite, urmat la mică distanţă în timp de unul cu caracter ordinar în cadrul căruia vor avea loc alegerile interne. Cele două Congrese ar urma să se desfăşoare în perioada 5-7 martie.

Până atunci, comisia de statut a PNL va centraliza toate propunerile care vor veni atât din partea liderilor din conducerea centrală, cât şi din teritoriu. Membrii acestui for se reunesc în această dimineaţă, la Palatul Parlamentului, în prima şedinţă a Comisiei pentru modificarea Statutului formaţiunii. Întrunirea este destinată discutării propunerilor personale ale membrilor şi eventualelor propuneri venite din teritoriu privind modificarea Statutului partidului.

Din Comisia pentru Statut condusă de seniorul PNL Mircea Ionescu Quintus fac parte 24 de liberali: Cristian Adomniţei- reprezentant regiunea 1 Nord - Est, Ionel Paler-regiunea 1 Nord - Est, George Dragomir-regiunea 2 Sud - Est, Victor Paul Dobre-regiunea 2 Sud - Est, Dan Motreanu-regiunea 3 Sud - Muntenia, Doina Căsaru-regiunea 3 Sud - Muntenia, Dan Săceanu-regiunea 4 Sud - Vest Oltenia, Mihai Voicu-regiunea 4 Sud - Vest Oltenia, Bogdan Ţîmpău regiunea 5 Vest, Claudiu Ţaga regiunea 5 Vest, Gabi Ardusatan regiunea 6 Nord - Vest, Ioan Ţintean regiunea 6 Nord - Vest, Ciprian Dobre regiunea 7 Centru, Mihai Donţu regiunea 7 Centru, Dan Meran regiunea 8 Bucureşti - Ilfov, Ion Brad -regiunea 8 Bucureşti - Ilfov.

În plus, din Comisia pentru Statut face parte Norica Nicolai ca reprezentantă a Organizaţiei Femeilor Liberale, Radu Boroianu pentru Senatul PNL, Ioan Ghişe reprezentând Senatul, Tudor Chiuariu Camera Deputaţilor, Ionel Chiriţă -LAL, Florin Alexe- TNL şi Radu Surugiu -CSL.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close