Antena 3 CNN Politică UDMR intră sigur la guvernare, alături de PD-L. Ce va decide PSD?

UDMR intră sigur la guvernare, alături de PD-L. Ce va decide PSD?

UDMR intră sigur la guvernare, alături de PD-L. Ce va decide PSD?
09 Dec 2008   •   12:43

Liderul UDMR, Marko Bela a transmis marți un mesaj către PSD solicitând refractarilor social-democrați să-și reconsidere punctul de vedere legat de colaborarea dintre cele două formațiuni. Surse din Uniune susțin că deja s-a convenit în linii mari cu negociatorii PD-L modul în care va participa la guvernare: Uniunea ar urma să primească cel puțin un minister, câteva posturi de secretar de stat și mai multe șefii de agenții.
Liderul Uniunii a ținut marți să reamintească PSD că în prezent colaborează foarte bine cu PD-L, sub umbrela și cu asentimentul marii familii a popularilor europeni. Nu au fost uitați nici cei din PD-L cărora li s-a sugerat faptul că Cotroceniul dorește UDMR-ul la guvernare și că ar fi bine să țină seama de acest lucru.
Potrivit unor surse din cadrul Uniunii, reprezentarea formațiunii la guvernarea a fost deja convenită cu cei din PD-L. Mai rămâne ca și PSD să fie convins de necesitatea participării UDMR la guvernare. Marko nu a ezitat marți să fluture către ceilalți actori politici sperietoarea PPE și cea a stabilității în zonele unde maghiarii sunt majoritari.
După ce luni PSD a anunţat că va forma o majoritate cu PD-L, doar dacă nu intră şi UDMR în viitorul Guvern, partidul lui Marko Bela a aranjat în aşa fel lucrurile încât să nu scape nici de această dată puterea din mână.
Surse din UDMR au declarat pentru Antena3.ro că Marko Bela s-a înţeles deja cu preşedintele PD-L, Emil Boc, pentru funcţiile pe care UDMR urmează să le primească în viitorul Guvern. "Este vorba de Ministerul Dezvoltării, unde cel mai probabil va fi ministru Laszlo Borbely şi de unele funcţii de secretar de stat în Ministerul Transporturilor şi posibil şi în Ministerul de Finanţe. De asemenea, UDMR va mai primi şefia unor agenţii guvernamentale", au declarat pentru Antena3.ro surse din UDMR.
Presiuni pentru intrarea UDMR la guvernare au făcut şi reprezentanţii Partidului Popular European, PD-L şi UDMR făcând parte din acest grup politic. De altfel, Marko Bela a încercat marţi să transmită un mesaj ferm către PSD, mizând tocmai pe sprijinul popularilor europeni.
PSD încerca să evite intrarea UDMR la guvernare tocmai pentru ca în viitorul apropiat PD-L să nu racoleze parlamentari de la diferite partide şi, cu sprijinul UDMR, să poată exclude PSD de la putere. De asemenea, în PSD a existat un curent puternic al reprezentanţilor judeţelor din Ardeal care au cerut imperativ neparticiparea UDMR la guvernare.
Rămâne de văzut ce vor face acum social-democraţii după înţelegerea dintre PD-L şi UDMR, care pare extrem de solidă în acest moment.
Marius Vulpe,Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc negocieri guvern
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close