Antena 3 CNN Actualitate Cazul traficului cu ovule, la CEDO: O româncă îşi poate recupera embrionii care urmau să fie distruşi

Cazul traficului cu ovule, la CEDO: O româncă îşi poate recupera embrionii care urmau să fie distruşi

Cazul traficului cu ovule, la CEDO: O româncă îşi poate recupera embrionii care urmau să fie distruşi
24 Feb 2010   •   19:56

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului intervine în cazul traficului de embrioni de la Clinica Sabyc. O româncă a obţinut o decizie prin care îşi poate recupera embrionii depozitaţi la clinică, deşi ar fi trebuit să fie distruşi chiar mâine.

Este un caz unic in Romania. O femeie care a acceptat să-şi conserve embrionii pentru a se asigura ca va putea avea şi al doilea copil. Doar că, în momentul începerii urmăririi penale a medicilor de la Sabyc şi a descinderilor, anchetatorii au mutat probele de la clinică la Institutul de Medicină Legală. Femeia nu a mai avut acces la propriul material genetic. A fost nevoită să bată la uşile a cinci instituţii, fără succes.

Daniela Kencht a cerut ajutorul medicilor israelieni în urmă cu doi ani. Iar ei i-au promis că-i vor aduce pe lume un copil. În urma fertilizării în vitro, au fost recoltaţi 19 embrioni. Doar trei au fost folosiţi pentru prima sarcină. Ceilalţi 16 au fost conservaţi pentru a putea avea al doilea copil.

"Vreau o familie. Şi băiatul meu vrea un alt copil, o fetiţă sau băiat, nu contează. Pentru mine, eu am aproape 43 de ani, nu mai pot să fac această procedură", povesteşte Daniela.

Femeia a născut un băieţel acum un an. Atunci a semnat documentele prin care încredinţa embrionii până când corpul ei va putea duce o nouă sarcină. Doar că, în momentul izbucnirii scandalului, embrionii au fost depozitaţi la Institutul de Medicină Legală, urmând a fi distruşi. Disperată, femeia a cerut ajutorul Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

"Într-o zi si jumatate au invitat statul român să nu distrugă embrionii după 25 martie", spune femeia.

Dacă CEDO ar mai fi întârziat o singură zi, Daniela Kencht nu ar mai fi putut recupera niciodată materialul genetic.

CEDO cere Guvernului român să-i spună femeii care e procedura de preluare şi transport a materialului genetic. Până acum, ea nu a primit niciun răspuns.



Observator

×
Subiecte în articol: CEDO
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close