Antena 3 CNN Actualitate Greva generală din transporturi devine grevă japoneză

Greva generală din transporturi devine grevă japoneză

Greva generală din transporturi devine grevă japoneză
27 Mai 2010   •   15:05

Sindicaliştii de la CFR şi Tarom se gândesc să renunţe la greva generală anunţată pentru ziua de 1 iunie, pe motiv că nu ar fi afectaţi de măsura privind reducerea salariilor cu 25%. Liderul sindical al Metrorex susţine, însă, că nu există niciun motiv pentru care să renunţe la protest.

Sindicaliştii CFR şi Tarom au anunţat, miercuri, că există posibilitatea să renunţe la grevă. Ei au ridicat, însă, unele condiţii pentru a nu declanşa protestul.

Angajaţii celor două companii vor să le fie respectat contractul colectiv de muncă şi să le fie achitate drepturilor salariale prevăzute în acesta, până pe 29 mai.

Deocamdată, salariaţii CFR şi Tarom nu sunt afectaţi de măsura referitoare la reducerea salariului cu 25%.

Preşedintele Federaţiei mecanicilor de locomotivă, Iulian Măntescu, susţine că sindicaliştii de la metrou, CFR şi Tarom urmează să stabilească dacă vor intra într-o grevă de solidaritate, însă nu se mai pune problema încetării activităţii.

"Vineri vom decide sigur dacă pe 1 iunie ne solidarizăm cu cei din învăţământ", a declarat Măntescu, adăugând că un comunicat în acest sens va fi remis pe 31 mai.

Angajaţii Tarom, scutiţi de reducerile salariale

Vicepreşedintele Sindicatului Tehnic Tarom, Dan Axinte, a declarat că, în acest moment, absolut nimeni nu ştie situaţia companiilor de stat. Acesta a precizat că angajaţii Tarom vor purta banderole albe în semn de solidaritate cu angajaţii afectaţi de măsurile de austeritate.

"Nu văd sensul unei greve dacă nu suntem afectaţi de măsuri", a spus Axinte.


"Dacă ne vor fi afectate drepturile câştigate prin contractul colectiv de muncă, atunci vom lua o decizie", a mai spus Dan Axinte.

Sindicaliştii Metrorex, hotărâţi să protesteze

De cealaltă parte, liderul sindicatului Metrorex, Ion Rădoi, a dat de înţeles că greva anunţată va avea loc, cel puţin la metrou.

"Avem vreun motiv ca să ne oprim?", a spus Rădoi, precizând că liderii sindicatelor de la Metrorex, RATB şi CFR vor anunţa, vineri, într-o conferinţă de presă, care este calendarul de proteste.

Profesorii şi funcţionarii publici, în grevă pe termen nelimitat

Începând de luni, profesorii şi funcţionarii publici vor intra în grevă generală pe termen nelimitat. Alături de aceştia, se vor afla în grevă de solidaritate angajaţi din mai multe sectoare de activitate. Printre aceştia se numără angajaţi din domeniul sanitar, de la Metrorex, RATB, precum şi penitenciare.

Greva din 31 mai va fi urmată la începutul lunii iunie de pichete, mitinguri şi demonstraţii în toată ţara. În ziua în care Parlamentul va dezbate şi va vota moţiunea de cenzură, majoritatea sindicatelor ameninţă că intră în grevă generală.

Sindicaliştii consideră că măsurile de austeritate nu sunt productive şi că în 2011 va fi mai rău.


Boc: Reducerile de salarii în companiile de stat nu apar în scrisoarea către FMI


Premierul Emil Boc anunţa, miercuri, că salariaţii din companiile de stat ar putea pierde şi ei din venitul lunar. Potrivit acestuia, deşi diminuările de salarii pentru angajaţii din companiile de stat nu au fost amintite în scrisoarea trimisă către FMI, şi aici vor fi făcute evaluări de personal şi s-ar putea recurge la disponibilizări şi tăieri de salarii în cazul în care companiile nu sunt profitabile.

La începutul lunii mai, Emil Boc anunţa că de reducerea de 25% nu vor scăpa nici salariaţii din companiile de stat.

"În legătură cu propunerile care viezează reducerea drepturilor salariale cu 25%, vreau să fie foarte clar că această reducere cu 25% se va aplica şi salariaţilor de la companiile şi societăţile naţionale unde statul are capital majoritar sau integral de stat, inclusiv Eximbank, CEC Bank şi alte companii sau societăţi unde statul, într-o formă sau alta, este acţionar majoritar sau cu capital integral de stat. În conţinutul legii pe care o vom pregăti inclusiv la aceştia se va aplica reducerea de 25% a fondului de salarii aferent, în modalităţile pe care le vom decide în cadrul legii, pentru că nu putem să ne restrângem doar la bugetari, deoarece şi aceştia beneficiază de sprijinul statului şi sunt tot salariaţi ai statului într-o formă sau alta", spunea atunci Emil Boc.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: grevă CFR Tarom
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close