Antena 3 CNN Actualitate Pericol de inundaţii în judeţul Neamţ. Temperatura a crescut cu 13 grade Celsius (VIDEO)

Pericol de inundaţii în judeţul Neamţ. Temperatura a crescut cu 13 grade Celsius (VIDEO)

Pericol de inundaţii în judeţul Neamţ. Temperatura a crescut cu 13 grade Celsius (VIDEO)
Sursa foto: Inundatii
21 Dec 2009   •   08:30

Pericol de inundatii pe Valea Bistriţei. După ce duminică temperatura a urcat cu 13 grade Celsius, sloiurile de gheaţă de la graniţa judetelor Neamţ şi Suceava s-au desprins şi au blocat un pod din localitatea Dreptu. Câteva zeci de gospodării sunt ameninţate acum de inundaţii. Toată noaptea, echipele de interventie au patrulat pe ambele maluri ale râului. Autorităţile au programat pentru luni la prânz, o primă detonare a acumulărilor de gheaţă.

În fiecare iarnă, în apropierea localităţii Dreptu pe râul Bistriţa, se formează un pod de gheaţă. Zăporul este periculos, mai ales când temperaturile cresc brusc, pentru că se poate topi repede şi provoacă inundaţii. Pentru ca riscul inundaţiilor să fie diminuat, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă monitorizează zona non stop.

Reprezentanţii ISU Neamţ şi ai Societăţii de Gospodărire a Apelor s-au deplasat în zonă, unde au pregătit inclusiv măsuri pentru evacuarea populaţiei.

Zăporul, care se întinde de-a lungul a trei comune din judeţul Neamţ, are o lungime de şapte kilometri. Diferenţele mari de temperatură pot crea pericolul inundaţiilor în doua forme: fie râul iese din matcă, fie gheţarii se topesc brusc. Cel mai grav eveniment s-a produs în noaptea de 1 ianuarie 2003, când un grup de tineri a fost înghiţit de apele îngheţate ale rîului Bistriţa, cu tot cu cabana în care sarbatoreau revelionul.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Bistriţa
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close