Antena 3 CNN Externe Adio colonoscopie. O pilulă doatată cu camere video poate transmite imagini dinăuntrul intestinelor

Adio colonoscopie. O pilulă doatată cu camere video poate transmite imagini dinăuntrul intestinelor

Adio colonoscopie. O pilulă doatată cu camere video poate transmite imagini dinăuntrul intestinelor
31 Oct 2008   •   19:45

Revoluţie în medicină. O pilulă ia locul dureroaselor endoscopii şi colonoscopii. Capsula, de dimensiunea unei pastile cu antibiotic, are pe ea camere de fotografiat care ne fac un album foto, vazut de dinauntrul intestinului.
Dotată, fie cu o cameră video, fie cu două, capsula circulă 10 ore prin tot sistemul digestiv. În fiecare secundă face patru fotografii pe care le trimite la un receptor. Medicul care stă lângă bolnav poate vedea în timp real ce se petrece în organsim.
Capsula nu se foloseşte însă la orice pacient care are nevoie de o endoscopie sau colonoscopie. Ea este recomandată în diagnosticarea anemiilor, în cazul bolilor cu localizare în intestinul subţire sau într-o serie de afecţiuni cu dureri abdominale a căror cauza nu este cunoscută. Deoarece capsula ajunge şi în colon, ea poate vedea leziunile precanceroase şi tumorile. Adevărata muncă a medicului vine abia după ce capsula este eliminată din organism.
Investigaţia nu este însă deloc ieftină, costând în jur de o mie de euro.
Observator

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close