Antena 3 CNN Externe Judeţul Hunedoara ar putea fi inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Judeţul Hunedoara ar putea fi inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Judeţul Hunedoara ar putea fi inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
04 Noi 2009   •   14:16

Mai mult de jumătate din teritoriul Hunedoarei ar putea fi inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, relatează Evenimentul Zilei, care citează o propunere făcută de Comisia Prezidenţială pentru Patrimoniul Construit, Siturile Istorice şi Naturale, în cadrul unui raport din luna septembrie.

Printre zonele care intră în această regiune se numără Ţara Zarandului, toată Ţara Haţegului, monumentele din Hunedoara, Deva şi de pe Valea Mureşului. Comisia îşi motivează propunerea prin prezenţa în zonele menţionate a unor ?monumente istorice excepţionale care ilustrează o secvenţă cronologică extinsă?.

Potrivit aceleiaşi argumentaţii, respectivul peisaj cultural include ?vechi ţinuturi româneşti din sud-vestul Transilvaniei, peisaje istorice cu valori excepţionale de patrimoniu cultural şi natural, care se desfăşoară de-a lungul cursului inferior al râului Strei, pe Valea Mureşului şi până în Munţii Apuseni, învecinându-se cu munţii Poiana Ruscă, Retezat şi Şureanu?.

Pe teritoriul judeţului Hunedoara se găsesc 36 de monumente istorice de ?categorie A?, Complexul Cetăţilor Dacice din Munţii Orăştiei fiind deja în patrimoniul UNESCO În afara acestuia, acolo se află aproape 400 de monumente de categorie B.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: UNESCO Hunedoara
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close