Antena 3 CNN Festivalul Enescu Muzicianul Jordi Savall, un iubitor al compozițiilor lui Dimitrie Cantemir, vine la Festivalul Enescu

Muzicianul Jordi Savall, un iubitor al compozițiilor lui Dimitrie Cantemir, vine la Festivalul Enescu

Muzicianul Jordi Savall, un iubitor al compozițiilor lui Dimitrie Cantemir, vine la Festivalul Enescu
20 Aug 2013   •   15:33
Festivalul “George Enescu” îl aduce la București pe celebrul Jordi Savall, unul dintre cele mai importante nume din lumea muzicii occidentale vechi, care este creditat la nivel mondial pentru readucerea la viață și pe scenă a violei da gamba. Un obișnuit al scenelor din întreaga lume, dar și al scenelor românești, muzicianul a înregistrat în anul 2009 un CD cu nouă piese scrise de Dimitrie Cantemir, intitulat „Cartea ştiinţei muzicii”. Peste numai o lună, pe 20 septembrie, Jordi Savall va urca pe scena Ateneului Român.

Programul zilei de 20 septembrie 2013

Jordi Savall va urca pe scena Ateneului Român de la ora 17.00, alături de prestigiosul ansamblu Hesperion XXI – La Capella Reial de Catalunya pentru a oferi publicului un concert extraordinar: La Dinastia Borgia, conceput de însuși Jordi Savall și de regretata sa soție, soprana Montserrat Figueras.

Povestea spectacolului, care reunește și zece soliști, este fascinantă, inspirată de legendara familie Borgia.

Dinastia Borgia poartă o pecete teribilă, o legendă neagră legată mai ales de Papa Alexandru al VI-lea. Legenda a fost hrănită și de multele scrieri, care o prezintă pe Lucrezia Borgia ca pe o criminală care otrăvea pe toată lumea. Asta e literatură. Realitatea este mult diferită. Proiectul a vrut să spuna, pur și simplu, povestea lor. Noi nu am luat partea nimănui. Istoria ne explică totul și ne arată că lucrurile nu au fost atât de negre”, povestește muzicianul Jordi Savall într-un interviu acrodat în urmă cu doi ani jurnalistului Marius Constantinescu.

Iată o frescă unică asupra unui moment istoric care reprezintă începutul Renașterii, epoca Umanismului, epoca marilor creatori ca Leonardo da Vinci sau Michelangelo, epoca marilor muzicieni ca Josquin sau Orlando di Lasso. E o perioadă de o bogăție inegalabilă și merită osteneala de a-i arunca o privire, pentru a-i cunoaște inclusiv actorii principali”, mai spune Jordi Savall în același interviu.

Născut în anul 1941, în regiunea Catalunia, Jordi Savall este supranumit astăzi „regele muzicii vechi” și a înregistrat, de-a lungul anilor, peste 160 de CD-uri. De asemenea, susține mai mult de 140 de concerte pe an și a fost distins cu un Premiu César pentru coloana sonoră a filmului „Tous les Matins du Monde (regia: Alain Corneau, 1991). În România, în Festivalui Internațional Internaţional „George Enescu", Jordi Savall a mai fost prezent cu două concerte în anul 2007. Artistul a concertat inclusiv la Iași, în 2010, interpretând muzica lui Dimitrie Cantemir.

Spectacolul susținut de Jordi Savall și de ansamblul Hesperion XXI va avea loc cu casa închisă, însă sunt disponibile bilete pentru transmisia live în cinema, o premieră în istoria Festivalului. Le puteți achiziționa de pe site-ul Grand Cinema Digiplex.

În aceeași seară, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului este programat concertul Orchestrei Naționale Radio care, alături de Orchestra de Cameră Radio, Corul Academic Radio și de Corul de Copii Radio, va interpreta impunătorul War Reqviem Op.66 de Benjamin Britten. Concertul este un eveniment, cu atât mai mult cu cât la pupitru se va afla dirijorul britanic James Judd, prezent pe toate marile scene ale lumii. Soliști vor fi: soprana Michaela Kaune, tenorul Kim Begley și baritonul Adrian ErÖd.

Este parte din tradiția Festivalului să aducă pe aceeași scenă mari nume ale muzicii românești și mari nume ale muzicii internaționale.

Concertul susținut de Orchestra Radio este unul dintre puținele concerte excepționale din Festival la care se mai găsesc bilete.

Un alt moment remarcabil al serii de 20 septembrie va fi concertul uneia dintre cele mai cunoscute orchestre din Marea Britanie și din lume: Academy of Saint Martin in the Fields. Muzicienii vor oferi un regal de Elgar, pe scena Ateneului Român, de la ora 22.30, în cadrul seriei Concertele de la Miezul Nopții. La pupitru se va afla legendarul Sir Neville Marriner, unul dintre cei mai titrați dirijori din lume, laureat al mai multor premii Grammy.

Concertul susținut de Academy of Saint Martin in the Fields va avea loc cu casa închisă, însă îl puteți urmări în transmisie live, la Grand Cinema Digiplex.

De asemenea, în țară vor avea loc mai multe concerte în cadrul Festivalului. La Ploiești, de la ora 19.00 vor urca pe scena Sălii Filarmonicii “Paul Constantinescu” ansamblul Maxim Quartet, format din Horia Maxim (pian), Mihaela Anica (flaut), Fernando Mihalache (acordeon) și Săndel Smărăndescu (contrabas). În timp ce la Bacău, pianistul Leonel Morales va aduce publicului din Sala “Ateneu” superbul Concert Nr.3 pentru Pian și Orchestră, în Re minor, Op. 30, de Serghei Rahmaninov, alături de Filarmonica „M.Jora” Bacău, cu dirijorul Ovidiu Bălan la pupitru.

Informații suplimentare:

Au mai rămas două săptămâni până când începe cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul “George Enescu”, care se desfășoară între 1 și 28 septembrie 2013, în București și în mai multe orașe din țară. Festivalul aduce pe scenele românești unii dintre cei mai mari artiști ai momentului, de la pianistul și dirijorul Daniel Barenboim la pianista fenomen Yuja Wang, alături de orchestre de top, cap de afiș oriunde în lume – Staatskapelle Berlin, Royal Concertgebouw Orchestra, Pittsburgh Symphony Orchestra. Festivalul “George Enescu” este singurul eveniment unde pot fi urmăriți, cu această densitate, pe scenele românești, timp de o lună, cei mai performanți muzicieni contemporani.

×
Subiecte în articol: festivalul George Enescu
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close