Antena 3 CNN Festivalul Enescu Redactorul-șef al prestigioasei reviste britanice The Gramophone și Sir Noel Malcoml, un cunoscut cercetător de la Oxford, au vorbit despre personalitatea compozitorului George Enescu

Redactorul-șef al prestigioasei reviste britanice The Gramophone și Sir Noel Malcoml, un cunoscut cercetător de la Oxford, au vorbit despre personalitatea compozitorului George Enescu

Redactorul-șef al prestigioasei reviste britanice The Gramophone și Sir Noel Malcoml, un cunoscut cercetător de la Oxford, au vorbit despre personalitatea compozitorului George Enescu
26 Ian 2015   •   16:32

Pe 7 februarie, Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată în premieră pe o scenă londoneză de celebra London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, chiar pe malul Tamisei, la Southbank Centre, în sala Royal Festival Hall. Premiera londoneză are loc după ce lucrarea a fost interpretată pe scena Sălii Palatului din București, în cadrul Festivalului Enescu, ediția 2013.

Anul 2015 marchează o premieră internațională notabilă: Simfonia a III-a de George Enescu va fi interpretată pe o scenă londoneză, sub bagheta unuia dintre cei mai bine cotați dirijori ai momentului, Vladimir Jurowski. Acesta va dirija pe 7 februarie  prestigioasa London Philharmonic Orchestra, a cărui director muzical este, pe scena sălii Royal Festival Hall, a renumitului centru cultural britanic Southbank Centre. Lucrarea enesciană a fost prezentată inițial în această interpretare chiar pe scena Sălii Palatului din București, în cadrul ediției 2013 a Festivalului Internațional George Enescu.

În cadrul evenimentelor de promovare a premierei muzicale, vineri, 23 ianuarie, la Institutul Cultural Român Londra a avut loc o dezbatere organizată în parteneriat cu Festivalul George Enescu, despre personalitatea compozitorului român.

Au participat Sir Noel Malcolm – cercetător la Universitatea Oxford, autorul volumului monografic „George Enescu: His Life and Music”, Oana Marinescu – director de comunicare al Festivalului Internaţional „Enescu”,  Oltea Şerban-Pârâu – director al Centrului Cultural Media al Radio România și director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Cristina Andrei – director al Muzeului Naţional „George Enescu” din Bucureşti și Dorian Branea - director ICR Londra. Dezbaterea, care a fost moderată de James Jolly, redactor-şef al prestigioasei reviste britanice „The Gramophone”, face parte dintr-o serie mai amplă de manifestări dedicate lui George Enescu, intitulată “Luna Enescu la Londra”.

„Este foarte important pentru promovarea creației lui Enescu faptul că Simfonia a III-a va fi interpretată la Londra!”, a punctat Noel Malcolm. Acesta a mai arătat, în intervenția sa, că George Enescu era un un spirit extraordinar de bogat, care a preluat foarte multe influențe muzicale, din muzica franceză și din cea germană, dar și din muzica folcorică. Unicitatea modului în care Enescu a integrat și a transpus sunetele de inspirație folclorică în compozițiile sale vine dintr-o trăire pură a sunetelor și a emoțiilor pe care le-a descoperit în copilărie. Era un om foarte generos și modest. Acesta este unul din motivele pentru care nu există multe înregistrări cu Enescu interpretându-și propriile compoziții: cânta adesea muzica altora, promovându-i, și lăsa la urmă muzica lui. A avut o reputație foarte bună în timpul vieții, tocmai datorită generozității, caracterului și a calităților sale artistice, a mai spus renumitul cercetător.

Oana Marinescu a prezentat publicului detalii despre Festivalul Enescu 2015 și despre felul în care cel mai important eveniment cultural internațional organizat de România susține și promovează creația enesciană. „Marile spirite rămân pentru totdeauna alături de noi dacă alegem să le ținem vii. Identitatea Festivalului Enescu este construită pe identitatea lui George Enescu. Ne poziționăm la un nivel înalt pe plan internațional și aducem cele mai bune orchestre și cei mai renumiți interpreți, pentru că Enescu era recunoscut la nivel internațional. Promovăm muzica lui Enescu, provocând marile orchestre și marii interpreți să interpreteze creațiile sale, să le descopere și să le ducă mai departe, așa cum face acum, la Londra, London Philharmonic Orchestra. Promovam dialogul cultural și artistic, așa cum a făcut și Enescu prin influențele pe care le-a preluat în  creația sa: de aceea veți asculta artiști români și străini pe aceeași scenă și în aceleași concerte. Promovăm tinerii, așa cum și Enescu a susținut tinerii artiști și de aceea am dezvoltat Concursul Internațional, iar laureații sunt promovați pe scena Festivalului sau în alte mari evenimente culturale. Promovăm implicarea și generozitatea, prin intermediul Bucureștiului Creativ, așa cum și Enescu s-a implicat pentru binele comun.”

Cristina Andrei a punctat faptul că George Enescu este în acest moment un model pentru români, datorită personalității, creativității și caracterului său, obiectele de la muzeul ce-i poartă numele vorbind despre complexitatea sa.

Oltea Șerban Pârâu a arătat legătura tradițională dintre Enescu și Radioul public, în condițiile în care această instituție a înregistrat de la început interpretări ale compozitorului. Din 2011, Radioul Public a început să pună pe piață înregistrările primelor ediții ale Festivalului, activitate care va continua și în acest an, a mai spus ea.

În cadrul ediției 2015 a Festivalului Enescu vor fi interpretate 20 de lucrări ale compozitorului român. Printre acestea, celebrul violonist David Garrett, care a doborât recordul de viteză la vioară – 13 note pe secundă – va interpreta pe scena Ateneului Român Balada pentru vioară şi orchestră de George Enescu. De asemenea, orchestra americană San Francisco Symphony, deținătoare a unui Pulitzer Prize for Music va interpreta o lucrare a compozitorului român.

×
Subiecte în articol: George Enescu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close