Antena 3 CNN Timp liber Film A murit Mohamed Khan, unul dintre cei mai importanţi regizori egipteni

A murit Mohamed Khan, unul dintre cei mai importanţi regizori egipteni

A murit Mohamed Khan, unul dintre cei mai importanţi regizori egipteni
Sursa foto: Foto: Mohamed Khan/Facebook
26 Iul 2016   •   15:40

Mohamed Khan, unul dintre cei mai celebri regizori ai cinematografiei egiptene, a murit marţi la Cairo, la vârsta de 74 de ani, având o carieră prolifică marcată de filme de mare angajament social, transmite AFP.

Crainic al cauzei femeilor şi celebru pentru filmele în care a abordat probleme ale societăţii, Mohamed Khan este considerat de critici unul dintre fondatorii cinematografiei realiste egiptene, pe care a îmbogăţit-o pe tot parcursul carierei sale lansate în anii 1980.

Mohamed Khan a murit marţi în zori, într-un spital din Cairo, din cauza unor "probleme de sănătate", se arată pe site-ul cotidianului Al-Ahram.

Născut la Cairo în 1942, fiu al unei mame egiptene şi al unui tată pakistanez, Mohamed Khan şi-a făcut studiile în Marea Britanie şi a lucrat ca asistent de regie în Liban, stabilindu-se apoi definitiv în Egipt, unde a regizat 24 de lungmetraje cu cei mai mari actori şi actriţe din ţară.

Acordând un loc important unor personaje feminine în filme care denunţă opresiunea femeilor egiptene, el nu a ezitat în creaţia sa aclamată de critică şi public să prezinte aspecte negative din societate. În "Soţia unui bărbat important" (1987), Mohamed Khan dezvăluie psihologia maladivă a unui ofiţer de poliţie, îmbătat de putere şi angajat în represiunea împotriva opoziţiei politice. Filmul a fost selecţionat în 2013 la Festivalul internaţional din Dubai pe lista celor mai bune 100 de pelicule arabe.

Lungmetrajul "Fiica uzinei", cronică a vieţii unei tinere muncitoare victimă a sexismului, a obţinut în acelaşi an două premii la acelaşi festival, printre care cel pentru cea mai bună actriţă - interpreta principală Yasmine Raees.

Regizorul era căsătorit cu scenarista Wessam Suleiman, cu care colabora la scrierea filmelor sale. Şi fiica sa, Nadine, este o apreciată regizoare debutantă, remarcată la primul său lungmetraj.

Unul din cei mai celebri regizori din Egipt, cineast important în lumea arabă, nu a obţinut totuşi naţionalitatea egipteană decât în 2014, printr-un decret prezidenţial. Până în 2014, copiii născuţi de mame egiptene şi taţi străini nu puteau obţine naţionalitatea egipteană.

×
Subiecte în articol: Cairo
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close