Antena 3 CNN Timp liber Muzică Ce beneficii au lectiile de pian pentru copii

Ce beneficii au lectiile de pian pentru copii

Ce beneficii au lectiile de pian pentru copii
26 Sep 2018   •   00:11

In timp ce unii parinti aleg sa isi inscrie copiii la un club de fotbal, gimnastica sau balet, altii opteaza pentru lectii de pian. Stiu, te vei gandi la clipele in care cel mic, inainte de a invata sa cante, va „chinui” pianul producand sunete deranjante. Totusi, trebuie sa luati in calcul beneficiile pe care lectiile de pian le ofera copilului vostru.

1. Lectiile de pian ajuta copiii la scoala

Lectiile de pian ii ajuta pe copii cu lectiile de scoala. Numeroase studii disponibile arata ca cei mici care stiu sa cante la un instrument, au rezultate mai bune la testele de dezvoltare cognitiva. De asemenea, copiii care canta la pian au note mai bune la matematica, in special in ceea ce priveste problemele legate de rapoarte si fractii.

In cadrul unui studiu realizat de dr. Frances Rauscher (psiholog la Universitatea Wisconsin din Oshkosh) si Gordon Shaw (fizician la Universitatea din California, Irvine) au fost testati si copii de varsta prescolara care au luat lectii de pian. S-a constatat ca prescolarii care au luat lectii de pian au obtinut rezultate cu 34% mai bune decat copiii care nu au studiat muzica, la testele care masoara rationamentele spatio-temporale, care este functia creierului folosita pentru a intelege matematica, stiinta si ingineria.

2. Lectiile de pian cresc increderea in propria persoana

Sa inveti sa canti la pian este o munca grea care necesita daruire. Atunci cand cel mic isi va prezenta talentul de a canta la pian, acest lucru ii va spori increderea in sine, la fel de mult ca si castigarea unui meci intr-o competitie sportiva.

Lectiile de pian, de asemenea, ii ajuta pe copii sa invete cum sa pastreze o perspectiva pozitiva atunci cand se confrunta cu sarcini dificile.

3. Lectiile de pian cresc capacitatea de coordonare

Copiiilor care invata sa cante la pian le creste capacitatea de coordonare intre ochi si maini. De asemenea, acestia isi imbunatatesc abilitatile motorii fine si, spre deosebire de alte instrumente, pianul cere ca ambele maini sa lucreze independent una de alta, una se misca repede, iar cealalta se poate misca mai incet. Toate aceste lucruri ajuta la cresterea dexteritatii generale a copilului si a proceselor de gandire complexa.

4. Lectiile de pian ajuta copiii sa se concentreze

Citirea unei partituri muzicale cere multa concentrare, determinand un copil sa interpreteze o nota si un ritm, pe care sa le „traduca” in miscari de mana pe claviatura. Citirea si redarea partiturilor le permite sa gandeasca in mod creativ, ceea ce este o abilitate care ii va ajuta in viitor.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close