Antena 3 CNN Timp liber Muzică La mulți ani, Monica Anghel! Celebra cântăreață împlinește 45 de ani

La mulți ani, Monica Anghel! Celebra cântăreață împlinește 45 de ani

La mulți ani, Monica Anghel! Celebra cântăreață împlinește 45 de ani
01 Iun 2016   •   12:06

Cântăreața și actrița Monica Anghel s-a născut la 1 iunie 1971, în București. A absolvit Școala Populară de Artă și Facultatea de Teatru.

A debutat la 14 ani, atunci când a câștigat primul premiu important la Festivalul de muzică ușoară ''București-86'', cu două piese: ''Ești învingător'' de Marcel Dragomir și ''O rază pentru dragostea mea'' de Laurențiu Profeta. În același an (1986), a participat la Festivalul de la Mamaia, unde a obținut premiul I la secțiunea Interpretare, cu melodia ''Voi cânta pentru mileniul III'' (muzica Marius Țeicu/text Eugen Rotaru). De altfel, este una dintre interpretele care a obținut cele mai multe premii la Festivalul de la Mamaia, amintește Agerpres.ro.

Compozitori de renume ca Ion Cristinoiu, Ionel Tudor, Cornel Fugaru sau Marius Țeicu i-au încredințat cântecele lor, participând la mai toate edițiile de după 1990 și cucerind o mulțime de premii, dintre care amintim: premiul I, în 1995, la secțiunea Creație cu piesa ''Spune-mi'' (muzica Cornel Fugaru/text Mirela Voiculescu Fugaru); premiul I și trofeul festivalului, în 1997, la secțiunea Creație cu piesa ''Dacă n-ai pleca'' (muzica Ion Cristinoiu/text Roxana Popescu). La aceeași ediție, susține un recital și prezintă festivalul alături de Octavian Ursulescu; premiul II, în 1998, la secțiunea Creație cu piesa ''Vreau să trăiesc'' (muzica Marius Țeicu/text Eugen Rotaru); premiul I, în 1999, la secțiunea Creație cu melodia ''Un ceas sau două sau trei'' (muzica Ionel Tudor/text Andreea Andrei) ș.a. 

''În timpul concertelor mi-a plăcut întotdeauna să cobor în public, pentru că simțeam mai bine suflul, energia publicului, eu le transmiteam un fel de emoție, iar ei îmi transmiteau o energie fantastică, dragostea publicului așa se manifestă, simți bucurie venind din partea lor'', declara Monica Anghel într-un interviu acordat AGERPRES, în 2015.

Deține 11 trofee muzicale, cucerite la cele mai prestigioase festivaluri internaționale. A luat de două ori trofeul în Australia, a fost premiată în Macedonia, Finlanda, Germania.

A reprezentat România la festivalul ''Cerbul de Aur'' de la Brașov (1996) și a câștigat marele premiu. Despre acest moment, Monica Anghel declara, în același interviu acordat AGERPRES: ''Mi-am asumat o responsabilitate foarte mare în momentul în care am participat la Cerb, pentru că eram deja cunoscută. Sigur, trebuie să fii nebun să crezi că toată lumea te iubește, că toată lumea îți vrea binele și toată lumea e alături de tine. Știam clar că sunt și oameni care sunt împotriva mea și eram conștientă că abia așteptau să iau locul I, și chiar dacă luam locul I tot n-ar fi fost bine. Atunci am plecat de acasă croită pe drumul acesta, că trebuie să câștig trofeul la Cerb. Așa am fost de altfel la toate festivalurile pe care le-am câștigat. Poate doar așa am și reușit să le câștig pe toate. Pentru că este o încărcătură emoțională foarte mare, un consum extraordinar de mare, n-am să uit niciodată că în '96, la Cerb, când s-au deschis porțile, am avut senzația că am paralizat și că n-am să mă pot mișca din locul acela, că n-am să pot să merg, darămite să cânt. Dar Dumnezeu m-a încremenit pentru câteva secunde și m-a făcut să-mi concentrez energia pentru a putea cânta impecabil''. 

De asemenea, a participat la concursul Eurovision (ediția din 1996) alături de formația Sincron și a reprezentat România, împreună cu Marcel Pavel, la concursul Eurovision 2002 (Tallinn, Estonia), cu piesa ''Tell Me Why'', obținând locul nouă, în clasamentul final. A avut numeroase concerte și turnee și în afara țării.

 

Artista a realizat duete remarcabile și cu alți interpreți sau actori. A colaborat cu Aurelian Temișan la piesa "Încrederea", compozitor și textier Dragoș Docan, piesa apărând atât pe albumul propriu al artistei editat în 1996, cât și pe albumul Best Of Dragoș Docan "Vai, ce bună-i fata asta!" (Electrecord 1998).

A cântat, în duet cu actorul Ștefan Iordache, trei piese compuse de Dan Iagnov, care apar pe discul ''Magazinul meu de vise'' înregistrat la casa de discuri Roton în anul 2007: ''Mai mult decât oricând'', ''Viața noastră este un tangou'' și ''Nu te întreb''.

 

''Cu Ștefan Iordache am avut o experiență cu totul specială. L-am cunoscut mai bine în casă la Ionel Tudor. Și eram foarte necăjită, la un moment dat scria presa nu știu ce aberații despre mine și m-am dus destul de supărată. M-a văzut necăjită, m-a întrebat ce am, i-am spus și mi-a zis: 'Hai, măi Monica, nu mai băga în seamă toate lucrurile astea, important este că se vorbește despre tine, înseamnă că reprezinți ceva'. Și după aceea, în studio, piesele pe care le-am cântat împreună, acea perioadă, acel timp pe care l-am petrecut împreună a fost ca un basm. Era genul de om care te făcea realmente să te îndrăgostești de el în prima clipă după ce l-ai cunoscut. Era atât de cald și atât de prietenos și generos în sentimente, în trăiri, în gânduri, în tot. Extraordinar. Iar lucrurile pe care le-am făcut împreună erau ca o comunicare între două suflete. (...) Dan Iagnov avea un parfum anume, știa să compună într-un fel anume piesele. Sunt piese de stare, de atmosferă, foarte sensibile, asculți piesa, închizi ochii și-ți trec prin minte tot soiul de imagini pe care le-ai trăit sau îți creezi tu imaginile tale. Sunt lucruri foarte frumoase și speciale pe care ți le dă muzica'', mărturisea Monica Anghel în interviu.

Pentru Monica Anghel și Gabriel Cotabiță, Dan Iagnov a compus duetul ''Continent pierdut'', melodie care este inclusă pe CD-ul ''Best of Dan Iagnov'', editat în anul 2006 la casa de discuri OVO MUSIC. 

Pe lângă vocea frumoasă, amplă, cu un timbru inconfundabil, Monica Anghel și-a cucerit publicul cu personalitatea puternică și cu un deosebit simț al umorului. A realizat dublajul la filme animate, în seria Hercule (2003), în rolul muzei Thalia, și tot în anul 2003, a avut același rol, cântând partiturile muzei, în filmul Hercule (2003), vocea în original aparținându-i lui Roz Ryan.

S-a remarcat în cadrul grupului Divertis, atât prin talentul de actriță, cât și prin melodiile interpretate în stil umoristic. ''A fost o colaborare foarte frumoasă, care a durat foarte mulți ani, mi-aduc aminte că i-am cunoscut pe toți din grup când am plecat într-un turneu în America împreună cu ei. Îl știam pe Gyuri Pascu foarte bine, cu care eram foarte bună prietenă, și pe Cătălin Mireuță, dar colaborarea mea cu ei a început după ce am fost în America. Eram singura femeie din grup și văzând ei că rezist la toate glumele pe care le făceau cu mine și nu numai că rezistam, dar le și răspundeam... (...) le-a plăcut foarte mult tuturor acest stil al meu. Mai mult, în acea deplasare pe care am avut-o în America, Toni Grecu m-a întrebat la un moment dat: 'Auzi, dar tu de ce nu faci teatru?' I-am zis: 'Nu știu'. Datorită lui l-am cunoscut pe domnul Gelu Colceag cu care m-am pregătit și ulterior i-am fost și studentă domnului Colceag în facultate. Deci iată că până la urmă nimic nu e întâmplător, sunt oameni potriviți în viața fiecăruia dintre noi și oameni care într-un fel sau altul ne ghidează viața'', spunea artista în interviu.

În afară de cariera muzicală și una de succes în televiziune, în 2008, Monica Anghel a devenit și om de radio, intrând în echipa Europa FM, unde a realizat ani la rând emisiunea matinală ''Deșteptarea''.

A urmat o pauză muzicală, timp în care Monica Anghel s-a ocupat mai mult de creșterea copilului său, despre care spune că i-a împlinit viața. ''Am câștigat 11 trofee internaționale, l-am cunoscut pe Ray Charles, am jucat în piese de teatru, am făcut radio șapte ani, am foarte multe realizări profesionale. Dar în momentul în care l-am născut pe Aviv am început să plâng și mi-am dat seama că de fapt el e cea mai mare realizare a mea și că până la el n-am făcut mai nimic. Serios, el este cea mai mare împlinire a mea și este sensul vieții mele din momentul în care mi l-a dat Dumnezeu''.

Ulterior, solista a revenit în forță în showbiz-ul românesc, lansând, în 2012, piesa "Bad Love Story" compusă de Smiley, apoi a colaborat cu trupa Vunk, la piesa "Ploaie fără nori", inclusă pe albumul "Nu scapă nimeni" al trupei Vunk.

 

De asemenea, a colaborat cu Mahala Rai Banda cu care a înregistrat albumul ''Lacrimă de jar'', care cuprinde 14 melodii lăutărești pe muzica lui Ionel Tudor, Temistocle Popa, Aurel Ioniță și versurile Andreei Andrei și ale lui Aurel Ioniță. Împreună cu trupa, Monica Anghel a susținut numeroase concerte.

Monica Anghel s-a implicat, de-a lungul anilor, în campanii umanitare, cum ar fi Gala Crucii Roșii, Proiectul Banca de alimente, sau desemnarea sa ca ambasador al serviciului unic de urgență 112.

În 2016 a lansat melodia ''Ne iubește cineva'', compusă de Alexandru Anghel, pe versuri de Theea Miculescu.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: monica anghel Marcel Pavel Eurovision
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close